{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno dvadeset godina od zatvaranja logora Sušica u Vlasenici

F
23.9.2012. u 13:50
2
Obilježeno dvadeset godina od zatvaranja logora Sušica u Vlasenici
2
Obilježeno dvadeset godina od zatvaranja logora Sušica u Vlasenici
Dvadeset godina od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, obilježeno je juče organiziranim pješačkim pohodom "Marš povratka putem spasa - Sušica 2012.“ od Turalića u općini Kladanj do logora Sušica u Vlasenici i učenjem tevhida u Hajrija džamiji u Vlasenici za sve ubijene u ovom logoru.
U pohodu "Marš povratka putem spasa - Sušica 2012.“ učestvovalo je oko 150 preživjelih nekadašnjih logoraša iz Vlasenice i podrinjskih općina, kao i patrioti iz Tuzle, Živinica, Kladnja, Sarajeva i Brčkog.

Kolona marša se kretala od ranih jutarnjih sati iz mjesta Turalići, preko podnožja planine Sokolina prema Dobroj Vodi i lokaciji masovne grobnice Ogradice.

Između 26. i 28. septembra pripadnici VRS su izveli posljednju grupu zatočenih Bošnjaka, njih oko 300, iz logora Sušica na Ogradice i tu ih strijeljali, a potom uz pomoć teške mehanizacije zakopali.

Dvadeseta godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici obilježava se memorijalnim pohodom Marš povratnika putem spasa - Sušica 2012. od kladanjske Mjesne zajednice Turalići do logora Sušica, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Prilikom zatvaranja ovog kazamata za Bošnjake Podrinja, kroz koji je u prvim danima ratne 1992. godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesije, zadnja grupa od oko 300 zatvorenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana.

U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batkoviće, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit.

Organizatori ovogodišnjeg programa obilježavanja 20. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica su Medžlis IZ Vlasenica, Preporod Vlasenica, Muslimansko humanitarno društvo Merhamet - Vlasenica SDB Vlasenica, JOB Vlasenica i portal Vlasenica.org.
Učesnici memorijalnog pohoda krenuli su iz Turalića do Sušice i putem posjetili lokacije masovnih grobnica Ogradice i Debelo Brdo.

Kroz logor smrti prošlo je oko 8.000 Bošnjaka iz Vlasenice i Podrinja. Do logora je, nakon proučenog tevhida, došla i kolona žena, majki i djece žrtava stravičnih zločina u Sušici.

Za oko 2.600 ubijenih Vlaseničana 1992. godine samo su kažnjeni Dragan Nikolić-Jenki, Predrag Bastah i Goran Višković, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: