BiH
2

Obilježeno dvadeset godina od zatvaranja logora Sušica u Vlasenici

FENA
Dvadeset godina od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, obilježeno je juče organiziranim pješačkim pohodom "Marš povratka putem spasa - Sušica 2012.“ od Turalića u općini Kladanj do logora Sušica u Vlasenici i učenjem tevhida u Hajrija džamiji u Vlasenici za sve ubijene u ovom logoru.

U pohodu "Marš povratka putem spasa - Sušica 2012.“ učestvovalo je oko 150 preživjelih nekadašnjih logoraša iz Vlasenice i podrinjskih općina, kao i patrioti iz Tuzle, Živinica, Kladnja, Sarajeva i Brčkog.

Kolona marša se kretala od ranih jutarnjih sati iz mjesta Turalići, preko podnožja planine Sokolina prema Dobroj Vodi i lokaciji masovne grobnice Ogradice.

Između 26. i 28. septembra pripadnici VRS su izveli posljednju grupu zatočenih Bošnjaka, njih oko 300, iz logora Sušica na Ogradice i tu ih strijeljali, a potom uz pomoć teške mehanizacije zakopali.

Dvadeseta godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici obilježava se memorijalnim pohodom Marš povratnika putem spasa - Sušica 2012. od kladanjske Mjesne zajednice Turalići do logora Sušica, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Prilikom zatvaranja ovog kazamata za Bošnjake Podrinja, kroz koji je u prvim danima ratne 1992. godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesije, zadnja grupa od oko 300 zatvorenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana.

U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batkoviće, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit.

Organizatori ovogodišnjeg programa obilježavanja 20. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica su Medžlis IZ Vlasenica, Preporod Vlasenica, Muslimansko humanitarno društvo Merhamet - Vlasenica SDB Vlasenica, JOB Vlasenica i portal Vlasenica.org. Učesnici memorijalnog pohoda krenuli su iz Turalića do Sušice i putem posjetili lokacije masovnih grobnica Ogradice i Debelo Brdo.

Kroz logor smrti prošlo je oko 8.000 Bošnjaka iz Vlasenice i Podrinja. Do logora je, nakon proučenog tevhida, došla i kolona žena, majki i djece žrtava stravičnih zločina u Sušici.

Za oko 2.600 ubijenih Vlaseničana 1992. godine samo su kažnjeni Dragan Nikolić-Jenki, Predrag Bastah i Goran Višković, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Vezani članci