BiH
2

"Marš povratka putem spasa – Sušica 2012" 22. septembra

FENA
Kod nekadašnjeg logora Sušica, 22. septembra će biti obilježena 20. godišnjica od zatvaranja ovog logora za Bošnjake Podrinja i Vlasenice, te tim povodom bit će organiziran "Marš povratka putem spasa – Sušica 2012" i učenje tevhida.

Prilikom zatvaranja ovog kazamata za Bošnjake Podrinja, kroz koji je u prvim danima ratne 1992 godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesije, zadnja grupa od oko 300 zatvorenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana.

U logoru je ubijeno preko 1.600 ljudi, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batkoviće. Nerijetko su bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit za djelovanje VRS od Srebrenice do Majevičkih ratnih linija.

Medžlis IZ Vlasenica organizira memorijalni pohod "Marš povratka putem spasa - Sušica 2012" od Kladanjske MZ Turalići do Vlaseničkog logora Sušica.

Maršruta kretanja učesnika počinje iz mjesta Turalići 22. septembra u 07 sati i prolazi putem koji je u ratnom periodu bio jedan od puteva spasa za okupirana ili opkoljena područja podrinjskih općina.

Na ovoj trasi puta nalaze se i lokacije dvije masovne grobnice "Ogradice" i "Debelo Brdo" te nekoliko manjih grobnica.

Pored pješačkog pohoda, planirano je i učenje tevhida za ubijene u proteklom ratu, u Vlaseničkoj Hajrija džamiji, a nakon toga formiraće se kolona majki koje su izgubile svoje najmilije u logoru „Sušica“ i sa gostima krenuti prema lokalitetu logora, gdje će u poslijepodnevnim satima na samom ulazu u logor spojiti se sa kolonom učesnika marša.

Organizatori ovogodišnjeg programa obilježavanja dvadesete godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica su MIZ Vlasenica, Preporod Vlasenica, MHD Merhamet - Vlasenica SDB Vlasenica, JOB Vlasenica i portal Vlasenica.org.

Vezani članci