BiH
6

Obilježeno 40 godina Univerziteta u Tuzli: Želimo ostati lideri na polju visokog obrazovanja

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 40 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli danas je u Narodnom pozorištu u ovom gradu uprilična svečana akademija. Pod okriljem ove visokoškolske ustanove danas djeluje 12 fakulteta i Akademija dramskih umjetnosti.

Kako je istaknuto tokom današnje svečane akademije, kadrovski potencijal Univerziteta u Tuzli skupa sa svim što baštini, a to su otvorenost i jedinstvo različitosti te geografske, kulturološke, sociološke, privredne i sve druge prednosti, stvaraju pretpostavku da ova visokoškolska ustanova i u narednom periodu ostane lider na polju visokog obrazovanja.

"Populacija s ovih prostora je izuzetno darovita i maštovita i svršeni studenti, odnosno naši diplomci postižu izuzetno dobre rezultate, kako u okruženju tako i na svjetskom polju", kazao je rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić.

Prema riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK) Zlatana Muratovića, Univerzitet u Tuzli oduvijek je predstavljao generator razvoja i naučne misli, kao i generator ukupnog razvoja najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

"Vlada TK će skupa sa resornim ministarstvom kao i dosad podržavati naš univerzitet. Mi smo blizu pola miliona KM u protekloj godini uložili u Kampus univerziteta, a također imamo u planu da sa Turskom razvojnom agencijom (TIKA) dodatno rekonstruišemo još jedan objekat te ga stavimo u funkciju i na raspolaganje Filozofskom fakultetu", izjavio je Muratović.

U okviru ovog svečarskog dana upriličena je i promocija 15 zlatnih studenata, a koji su se okitili "Zlatnim plaketama" Univerziteta u Tuzli.

Jedan od njih je i sada već bivši student Fakulteta elektrotehnike u Tuzli Nusmir Mekić koji je svoje četverogodšnje šklovanje okončao sa prosjekom 9,75 čime je postao i najbolji student u svojoj generaciji.

"Zadovoljan sam znanjem koje sam stekao za vrijeme školovanja. Mislim da Univerzitet u Tuzli i dalje treba raditi na većem uključenju studenata u praksu jer praktični rad je od velike pomoći nakon završetka školovanja i prilikom pronalaska zaposlenja", istakao je Mekić.

Znanje koje je stekao u protekle četiri godine već ima priliku primijeniti u praksi, s obzirom na to da je nakon diplomiranja odmah uspio pronaći zaposlenje.

"Zadovoljan sam trenutnom pozicijom u kojoj se nalazim, a moj pronalazak posla zapravo pokazuje to da u Tuzli još uvijek postoje prilike za elektrotehničare", dodao je Mekić.

Svečana akademija bila je prilika i za uručenje posebnih priznanja Univerziteta u Tuzli profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovni profesor, a riječ je o njih 14.

Povelje, plakete i zahvalnice dodijeljene su i zaslužnim pojedincima i kolektivima društvene zajednice, Univerziteta u Tuzli i drugim univerzitetima u inostranstvu.