{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno 150 godina djelovanja Crvenog krsta

S
15.5.2013. u 21:51
0
0
Obilježeno 150 godina djelovanja Crvenog krsta
0
Obilježeno 150 godina djelovanja Crvenog krsta
"Stvarna snaga i ono po čemu se ističe Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je jedinstvo i univerzalnost", poručio je u Sarajevu šef Međunarodne federacije u BiH Michele Rezza Sanchez.
"Ogranak Crvenog krsta postoji u skoro svakoj opštini u svijetu sa više od 13 miliona aktivnih volontera ove organizacije. Svi rade po istim principima i nastoje djelovati u skladu sa istim standardima", rekao je Rezza Sanchez na prijemu u Sarajevu povodom 150 godina djelovanja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

On je podsjetio da je Međunarodna federacija, koja umrežava 187 nacionalnih društava crvenog krsta, utemeljena 1946. godine.

Šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Boris Kelečević rekao je da Međunarodni komitet Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u BiH djeluje od 1992. godine.

"U poslijeratnom periodu Međunarodni komitet Crvenog krsta sarađuje sa vlastima i institucijama u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se ojačali napori u rješavanju važnih humanitarnih pitanja koja su direktna posljedica sukoba", rekao je Kelečević.

On je napomenuo da je rasvjetljavanje sudbine nestalih tokom rata prioritet Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, jer porodice imaju pravo da saznaju šta se dogodilo sa njihovim članovima.

Kelečević je ukazao na činjenicu da je, 18 godina nakon rata, i dalje nepoznata sudbina više od 8.000 lica prijavljenih Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: