BiH
0

Ni minimalna podrška vlasti neće obeshrabriti Crveni krst u izvršavanju zadataka

FENA
Struktura Društva Crvenog krsta/križa BiH, u suradnji s Crvenim križom FBiH i Crvenim krstom RS, od 8. do 15. maja obilježava Svjetski dan i Nedjelju Crvenog krsta/križa pod sloganom "150 godina humanitarne akcije".

Program obilježavanja obuhvata informativno-promotivne, edukativne, socijalne, zdravstvene i ostale aktivnosti koje imaju za cilj promoviranje i širenje svijesti javnosti o mjestu i ulozi, kao i značaju rada i djelovanja organizacije Crvenog križa/krsta u BiH, kao i pomoć ugroženima koji žive na rubu siromaštva naročito starima i osobama s invaliditetom.

Cilj je i obilježavanje 150 godina od osnivanja Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) i podsjećanje na njenog osnivača Hanryja Dunanta, rođenog na današnji dan 1828. godine u Ženevi. Taj dan obilježava se kao Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uz čestitku za 8. maj - Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca volonterima, zaposlenima i članovima Crvenog križa/krsta u BiH predstavnici Crvenog križa FBiH istaknuli su da ih ništa neće obeshrabriti u izvršavanju humanitarnih zadataka prema stanovništvu u BiH kojima je potrebna pomoć.

"Ni minimalna i nedovoljna podrška organa vlasti neće nas obeshrabriti u izvršavanju humanitarnih zadataka naspram građana naše domovine posebno onih u oblasti promocije zdravlja, socijalne zaštite, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i obrazovanja, traženja nestalih osoba i odgovora na prirodne i druge nesreće", poručili su.

Međunarodni komitet Crvenog križa osnovan je 1863. godine zaslugom Hanry Dunanta, a univerzalni principi i humanitarna misija u Bosni i Hercegovini baštine se od 1912. godine.