Obilježeno 15 godina Foruma Bosna

A
Anadolija
2.2.2013. u 13:14
16
Obilježeno 15 godina Foruma Bosna
16
Obilježeno 15 godina Foruma Bosna Foto: Anadolija
U okviru javne rasprave "Intelektualni vidici međureligijskih odnosa u svijetu“ danas je u Sarajevu otvorena izložba "15. godina časopisa Forum Bosne“, izložba "Kulturno pamćenje-blago koje nestaje: Bosanskohercegovačko sakralno naslijeđe“.
Predstavljeno je i osam knjiga akademika Rusmira Mahmutćehajića, poznatog bh. intelektualca i ratnog potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Profesor i dekan na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Fra Milo Babić rekao je da se jedan ovakav događaj organizira prvi put kod nas, a njegov cilj je da među ljudima ''vlada mir, a ne svađa, prezir i sukobi''.

"Svi smo odgovorni da se to promijeni. Danas su prisutni domaći, ali i strani predstavnici iz svih religija“, kazao je Babić.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


Član Međunarodnog foruma Bosna Nerin Dizdar govorio je o knjigama akademika Mahmutćehajića.

"Ako bismo saželi sadržaj ovih knjiga, njihovi osnovni motivi su Bosna, tradicija i pluralnost. Izdavanje ovih osam knjiga, a naročito njihovo prevođenje na engleski jezik, iznimno je značajno za ponovno oživljavanje bosanstva i bosanskog identiteta kako u domaćim tako i međunarodnim okvirima, gdje uglavnom ne postoji svijest o nekom integralnom bosanskom identitetu i bosanskoj književnosti“, istakao je Dizdar.

Dizdar je dodao da su spomenute knjige napisane u posljednje dvije do tri godine.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prof. dr. Amra Hadžimuhamedović govorila je o izložbi "Kulturno pamćenje-blago koje nestaje: Bosanskohercegovačko sakralno naslijeđe“. Istakla da je ova izložba dio velike izložbe koja se radi i dopunjava od 2003. godine, a u sklopu kampanje za zaštitu ugroženog naslijeđa u BiH.

"Dijelovi te izložbe su prezentirani u 15-tak bh. općina. Dakle, ona je ove godine putovala kroz cijelu BiH“, rekla je Hadžimuhamedović.

Dodala je da je cilj izložbe, između ostalog, pokazati raskoš o kojem svjedoči bh. nasljeđe, kao i raskoš bh. identiteta. Istovremeno, cilj je pokazati stanje ugroženosti tog identiteta koje je oslikano kroz ugroženost materijalnih i kulturnih dobara.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


"Na današnjoj izložbi je prikazano sakralno naslijeđe BiH. To je izvod iz 421 dosjea iz registra Komisije o proglašenim sakralnim dobrima. Cilj izložbe je pokazati da je u bh. sakralnom naslijeđu nerazdvojivo materijalno naslijeđe od nematerijalnog, pokretno naslijeđe od nepokretnog, muslimansko naslijeđe od pravoslavnog, katoličkog i jevrejskog“, dodala je ona.

Danas je otvorena i izložba "15 godina časopisa Forum Bosna“ na kojoj su prikazani svi dosada objavljeni brojevi, ali i najavljeni novi. Objavljen je, također, i šezdeseti broj časopisa Forum Bosna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: