BiH
296

Obilježena godišnjica smrti prof. Durakovića, čovjeka od kojeg smo trebali više učiti

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Akademska zajednica, politička scena u BiH i generalno cijela država, su izgubili mnogo smrću prof. dr. Nijaza Durakovića, koji nas je prerano napustio, istaknule su mnoge njegove kolege i bivši studenti danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je obilježena druga godišnjica njegove smrti.

Njegov značaj i doprinos političkom životu u BiH je nemjerljiv, kazao je novinarima Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije, stranke koju je osnovao Duraković nakon odlaska iz Socijaldemokratske partije, čije također jedan od osnivača.

"Duraković je u ovoj bliskoj prošlosti otac socijaldemokratije na ovim prostorima. On je čovjek koji je definirao prave, izvorne principe socijaldemokratije i provodio ih. Nedoknadiv je gubitak za našu ideju njegov odlazak. Od njega smo naučili da je socijaldemokratija jedina ideja koja je pomirljiva i koja spaja sve naše različitosti u BiH", kazao je Pećanac.

Prof. dr. Ejup Ganić je također istaknuo da je vidljivo sada koliko Duraković nedostaje u javnom i političkom životu.

"Nedostaje Duraković. Pogotovo nedostaje ovih dana na političkoj sceni kada se ponovo mnoge stvari 'drmaju'. Bio je veliki lider", rekao je Ganić.

Intelektualac i političar

Fakultet političkih nauka (FPN), na kojem je Duraković bio dugogodišnji profesor, prigodnim je okupljanjem i Prvim memorijalnim šahovskim turnirom koji nosi njegovo ime, obilježio danas godišnjicu smrti.

Nijaz Duraković je dao veliki doprinos oblikovanju savremene bh. historije i razvoju društvenih nauka. Bivši dekan FPN-a, prof. dr. Ismet Grbo, govorio je je pred brojnim okupljenima o životu, političkom i naučnom angažmanu profesora Durakovića.

"Religiozni bi kazali da je preselio na istinu i bolji svijet, a ostali samo da je umro. Kako god da kažemo, ja sam našao za shodno da kažem da mogu o njemu govoritei kao o vrlom čovjeku", kazao je Grbo.

Između ostalog, Grbo je kazao, da je Duraković kao intelektualac u politici bio suočen sa obnovom velikonacionalnih ideja i velikodržavnih programa, obnove profašističkih ideja, posebno kod Srba, pa dijelom i kod Hrvata.

"Stih Hamze Hume 'Čudno je to vrlo čudno, da u našoj zemlji kraj Evrope, Hamzom mene zovu', zaprovao je svojevrsna inspiracija. Ona je inspiracija i poznavaocu nacije i nacionalizma i Nijazu kao poznavaocu teorije, ali i sudioniku u političkoj praksi", dodao je.

Profesor Grbo je istaknuo kako je nakon raspada Jugoslavije upravo BiH, za koju se Duraković toliko zalagao, bila najveća žrtva. Njen državnio kontinuitet je uz ogromne žrtve očuvan, ali joj je Dejtonskim sporazumom uskraćeno pravo na uspješnu obnovu i rekonstrukciju društva, kao i pravo na uklanjanje posljedica agresije, bez obzira na njeno članstvo u UN-u.

"Duraković je rano raspoznao težinu tog stanja i licemjerstva velikih sila, i za BiH tragičnog implementiranja njihovih interesa, ali i nedostatak preciznosti i jasnoće prije svega dijela bošnjačkih lidera da preuzmu rizik odbijanja sporazuma u kojem su priznati rezultati agresije. Ja istina, još uvijek ne mogu precizno presuditi šta se tu moglo, a šta se moralo, ali precizno znam da se Duraković ni kao intelektualac, ni kao političar s tim nije slagao", kazao je Grbo.

Inicijativa da FPN nosi Durakovićevo ime

On je kazao da je Duraković tokom rata bio poželjan, ali često ne i prihvaćen, često mudar, ali ne i podržan, u javnosti poštovan, ali politički nedovoljno moćan.

Ono što je SDP postao u poratnim godinama nije bilo ono što je Duraković htio, takva stranka nije bila socijademokratija kakvu je on želio i gradio, istaknuo je Grbo. Međutim, nije to bila ni SDU.

"Kao naučnik doživio je posebnu satisfakciju kada je njegova knjiga 'Prokletstvo muslimana' prevedena na arapski jezik. Nisam se nikada mirio sa tim njegovim naslovom, on je fatalistički, ali moram priznati i to da nikada nisam mogao skupiti moćnu argumentaciju da ga poreknem. Ne treba kriti i zatajiti da je Nijaz bio Bošnjak, ali kosmopolit. Da je po svom biću bio kritičar nacije i nacionalizma, ali nacionalist samo u odbrani prava na samoodređenje i državni suverenitet i integritet BiH. Po duhovnoj tradicioji je bio musliman, ali ne u prakticiranju i javnom manifestiranju vjere, već u odbrani prava na slobodu vjere kao univerzalnog prava. Nije prihvatao nove orijentacije među muslimanima vjernicima koje su se ovdje pojavile u ratu, za koje ni danas ne možemo pouzdano utvrditi ko ih je proizveo i ko ih podržava i održava i s kojim ciljem. Kad kažem ne možemo, mislim na nas obične smrtnike", rekao je Grbo.

Međutim, Duraković nije također prihvatao ni antiislamski kompleks danas prisutan na globalnom planu, dodao je, između ostalog, Grbo u svom govoru.

Nakon prigodnog okupljanja na Fakultetu političkih nauka, porodica, kolege i prijatelji su odali počast profesoru Durakoviću i u haremu Ali-pašine džamije, gdje je sahranjen.

Grupa njegovih prijatelja danas su na FPN-u držali transparent na kojem je bila inicijativa da se tom fakultetu da ime "Prof. dr. Nijaz Duraković", a na Facebooku postoji i grupa s takvom inicijativom.