BiH
57

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića

Klix.ba
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca "Unija veterana općine Centar", danas je u haremu Alipašine džamije okupljanjem saboraca i članova porodice te predstavnika Ministarstva za boračka pitanja KS i Općine Centar obilježena 21. godišnjica od pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.

Polaganjem cvijeća na mezar, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast Esadu Bajramoviću, borcu Armije RBiH koji je spašavajući ranjenog saborca poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka.

U ime Općine Centar cvijeće su položili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Eso Tucaković, Jasmin Gazija, Dževad Topić i Suvad Kerla, kao i savjetnik predsjedavajućeg Vijeća Haris Vlajčić.

Slaven Kovačević je ovom prilikom kazao da je Eso Bajramović bio čovjek koga su odlikovale najveće ljudske vrline poput solidarnosti i jednakosti.

"Naš ratni komandant je bio čovjek koji je plijenio svojom dobrotom, požrtvovanošću i bio je osoba za kojom su ljudi išli u časnu borbu za svoju Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga svake godine na ovom mjestu, u ime Općine Centar i Općinskog vijeća, odajemo dužnu počast ovom velikom čovjeku", rekao je Kovačević.

O Esadu Bajramoviću i njegovom ratnom putu u redovima Armije RBiH govorio je Enver Krluč, predsjednik JOB ''Unija veterana općine Centar'' i dodao da istinu o dešavanjima tokom proteklog oslobodilačkog rata treba stalno prenositi posebno najmlađima koji predstavljaju našu budućnost.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovala je i Šejla Bajramović, Esadova kćerka koja je u vrijeme očeve pogibije imala 11 godina.

"Otac mi je ostao u najljepšem sjećanju kao najbolji otac na svijetu. I danas nam je jednako teško živjeti bez njega", kazala je Šejla i dodala kako je boračka populacija ugrožena te da je i ona kao dijete šehida bez zaposlenja.

Članovi porodice, prijatelji, saborci i predstavnici JOB "Unija veterana općine Centar" će u subotu, 7. novembra posjetiti na Nišićkoj visoravni mjesto pogibije Ese Bajramovića i položiti cvijeće ispred spomen-ploče i odati dužnu počast tom hrabrom borcu Armije RBiH.