BiH
0

Godišnjica 3. Korpusa Armije RBIH: Borci koji su živote ugradili u temelje BiH

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je danas polaganjem cvijeća na mezarjima i spomen-obilježjima obilježena 23. godišnjica osnivanja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i 314. Slavne brdske brigade.

Bivši saborci i delegacije su polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i programom u sali gradskog vijeća u Zenici obilježili 23. godišnjicu osnivanja 314. slavne brdske brigade i 3. korpusa Armije RBiH koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije na BiH, a u njenim redovima poginuo je 161 pripadnik Armije RBiH.

Predsjednik Skupštine saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona Sabahudin Ćehajić na današnjem događaju na spomen-obilježju Kameni spavač, gdje je položeno cvijeće za sve borce, je kazao da se ovakvim okupljanjima velike stvari čuvaju daleko od zaborava.

"Drage porodice šehida i poginulih boraca, omladino, vi koji ne pamtite šta se događalo od 1992. do 1995. godine i svi drugi, od srca vam hvala što ste na ovaj način pomogli borcima da se od zaborava sačuva sjećanje na 3. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. Mi smo zajedno s Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca u proteklom periodu obišli porodice generala Mehmeda Alagića i Rasima Delića te im se zahvalili za doprinos koji su dali u proteklom ratu za ovu državu, tako da obilježavanje današnjeg događaja nije samo danas", kazao je Ćehajić te ujedno čestitao i Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

On je dodao da su bivši saborci, delegacije i građani jutros na gradskom groblju Prašnice odali počast svim borcima i šehidima koji su svoj život ugradili u temelje današnje države.

Jedan od pet komandanata 314. slavne brdske brigade Ulfan Malkoč ukratko je sve prisutne upoznao o borbenim dejstvima brdske brigade te se zahvalio svima koji su danas odali počast svima koji su dali svoj doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

"Naši borci su ginuli i ranjavani na ratištima širom Bosne i Hercegovine, a svi zadaci koji su naređeni bili su izvršeni. Posebno naglašavam da su pripadnici naše brigade bili dobitnici najvećih ratnih priznanja iz svih naroda i narodnosti sa prostora Bosne i Hercegovine", poručio je Malkoč.

Program je nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Kameni spavač nastavljen u sali Gradskog vijeća gdje su brojne delegacije govorile o doprinosima 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.