|

Obilježena godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Obilježena godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića
206
F
FENA
25.7.2017. u 16:00
0
komentara
206

dijeljenja
Obilježena godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je, u haremu Alipašine džamije, prisustvovao obilježavanju 22. godišnjica od mučkog ubistva Avde Palića, komandanta odbrane herojske Žepe.
Pukovnik Armije Republike BiH Avdo Palić zarobljen je 27. jula 1995. godine. Zarobio ga je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića. Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici, gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je (u noći 5. na 6. septembar 1995. godine) izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, zarobljeni su i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.

"Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je da je najvjerojatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa", saopćila je Press služba KS.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.