Dom Oružanih snaga BiH
0

Obilježena godišnjica napada na Gazu

FENA
Intoniranjem himni Palestine i Bosne i Hercegovine, te učenjem ajeta iz Kur'ana i učenjem fatihe i odavanjem počasti šehidima Palestine i BiH u utorak je u Domu Oružanih snaga BiH započelo obilježavanje prve godišnjice izraelske agresije na pojas Gaze.

Organizatori ovog događaja kojim se podsjeća na katastrofalne uslove života u Palestini su Ambasada Palestine u BiH, Udruženje Palestinska dijaspora u BiH i Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo,

Uime Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva govorio je predsjednik Avdo Hebib.

Hebib je podsjetio na tragediju Palestine, agresiju koja traje već 60 godina. Istakao je da je bosanskohercegovački narod bio također žrtva nepravedne agresije te da može razumjeti narod Palesine.

On je podsjetio i na brojne rezolucije i odluke UN-a koje su donesene u vezi s Palestinom, ali koje nikad nisu provedene.

Hebib je govorio i o nemogućnosti dostave humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

Otpravnik poslova Palestinske ambasade Husein Thaib rekao je da se početkom ove godine navršava 45 godina od početka Palestinskog otpora predvođenog Fatahom.

On je podsjetio na šehide Palestine kojima je obećao da će palestinski narod nastaviti da se bori dok ne dođe do svog cilja - slobodne Palestine.

Thaib je govorio i o ubijenima, srušenim kućama, humanitarnoj katastrofi, o 11.000 Palestinaca koji su u izraelskiom zatvorima.

Pozvao je sve slobodoljubljive narode na solidarnost s Palestinom. Kako je naveo, ciljevi borbe su Palestina ujedinjena na platformi PLO-a.

On je također pozvao UN da osudi permanetnu agresiju Izraela na Palestinu.

O stradnju palestinskog naroda govorili su i zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, predsjednik dijaspore Palestine Nabil Naser i predstavnica studenata Internacionalnog univerziteta Munira Ayaci.

Prisutni su mogli vidjeti i slike stradanja, a hor "Svitanje" izveo je ilahiju "Salavat" te vlastitu kompoziciju posvećenu stradalnicima u Palestini "Na te dovim".

Skupu su između ostalih prisustvovali i ambasarodi Turske, Grčke, Saudijske Arabije...