Godine ponosa
50

Obilježena godišnjica formiranja samostalnog bataljona "Nevesinje" Armije RBiH

R. D.
Otkrivanjem spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra "Midhat Hujdur Hujka" u Mostaru, u nedjelju je obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona "Nevesinje" Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija okupila je veliki broj građana, bivših boraca, te zvanica političkog i vjerskog života Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine.

Sa skupa je uz ostalo poručeno da organizacijom akademije "nije namjera umanjivati bilo čiji doprinos", kao što nije namjera ni "dopustiti da se zaboravi ratni put" nevesinjskog bataljona.

Prisutnima se obratio Ibrahim Kujan predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Nevesinje tokom rata, sa sjedištem u Mostaru, koji je i predsjednik Patriotske lige Nevesinje.

"Nismo mi bili samo predmet klanja i ubistava, kako nas opisuju, nego smo bili predmet hrabre borbe za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kad su mnogi iz Bosne bježali, Nevesinjci su se u Bosnu vraćali, a maloljetni borci zakitiše se svijetlim oružjem i pristupiše svom bataljonu, da se bore za opstanak države i naroda", rekao je uz ostalo Kujan.