Tjentište
373

Obilježena 75. godišnjica bitke na Sutjesci

FENA
Predstavnici Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, ali i drugih antifašističkih udruženja iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, na Tjentištu su danas obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci.

Antifašisti su položili vijence, te se prisjetili jedne od najvećih bitaka iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima u kojoj su poginula 7.543 borca. Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 16. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana s ciljem potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ.

Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele nastaviti njegovati tradiciju antifašizma, a poručeno je i da su vrijednosti narodnooslobodilačke borbe, kao što je suživot, nenarušive i trajne, te da slavna prošlost ne smije biti zaboravljena i da iz tih događaja treba izvući pouke i primijeniti ih u današnjem vremenu.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je kazao da će antifašizam uvijek živjeti u tim krajevima, jer to nije ideologija, već teorija opstanka ljudskog društva.

Nakon govora predstavnika udruženja antifašista i preživjelih boraca Bitke na Sutjesci, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program, saopćeno je iz Kabineta ministra Muharema Fiše.