BiH
0

Obilježena 30. godišnjica rada Univerzitetske biblioteke "Džemal Bijedić"

FENA
Promocijom publikacije "Bibliografija doktorskih disertacija i magistarskih radova Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru 2000-2009" te izložbom doktorskih disertacija i magistarskih radova danas je na Univerzitetu "Džemal Bijedić" obilježena 30. godišnjica rada Univerzitetske biblioteke.

"Trideset godina je jako mnogo u radu jedne institucije. Trideset godina mi smo u misiji obrazovanja, nauke i kulture i naučnoistraživačkog rada", kazala je voditeljica Biblioteke Edita Mulaosmanović.

Univerzitetska biblioteka otvorena je 27. studenog 1980. godine. Rad Biblioteke prekinut je u ratu, a obnovljen je u akademskoj 1996./1997. godini. Danas Biblioteka raspolaže s 21,000 knjižnih jedinica, te oko 4,000 diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

U sklopu današnja svečanosti predstavljena je i Virtualna biblioteka BiH, internetska mreža koja obuhvaća 40 bh. knjižnica, te E-Cris.BH, informacioni sustav o istraživačkoj djelatnosti u BiH.

"Univerzitetska biblioteka 'Džemal Bijedić' aktivna je članica bibliografskog sistema od 2007. godine i do danas je dala veliki doprinos izgradnji tog jedinstvenog sistema u BiH. Kao rezultat tih aktivnosti je i promocija današnje Bibliografije disertacija i magistarskih radova", kazala je voditeljica Virtualna biblioteka BiH Nevenka Hajdarović.