Nacionalna biblioteka BiH
0

Na 65. rođendan neriješen pravni i finansijski status

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U povodu obilježavanja 65 godina postojanja i djelovanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) u Sarajevu je danas upriličena akademija na kojoj su o značaju ove institucije govorili direktor NUBBiH-a dr. Ismet Ovčina, te predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Božidar Matić.

Ovčina je prisutnim predočio osnovne informacije o NUBBiH-u te istakao da je ova biblioteka stekla ugled ne samo u BiH već i šire.

"Mi smo članovi svih relevantnih bibliotečko-informacionih sistema u svijetu. Također, Biblioteka danas raspolaže s oko 500.000 bibliotečkih jedinica, a kroz njene čitaonice prolazi između 300 i 400 korisnika dnevno", istakao je Ovčina.

Biblioteka se danas nalazi u specifičnoj i teškoj situaciji jer nema riješen pravni i finansijski status. Uprkos svemu, ova institucija opstaje i na putu je razvoja.

"Ova institucija već odavno nije isključivo ona koja samo čuva knjige, ona je već razvila informatički sistem i postala prepoznatljiv centar, baza svih relevantnih informacija", kazao je Matić.

U okviru obilježavanja ove značajne godišnjice, u prostorijama NUBBiH-a upriličeno je i predstavljanje publikacije "Blago NUBBiH" te postavka istoimene izložbe.

Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je, putem pisma, pozdravio prisutne te čestitao rođendan NUBBiH-u.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.