Kultura pamćenja
488

Obilježena 29. godišnjica stradanja 56 civila Veljeg Luga kod Višegrada

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Preživjele žrtve i članovi porodica ubijenih civila Veljeg Luga kod Višegrada obilježili su 29. godišnjicu zločina nad Bošnjacima ovog mjesta gdje je ubijeno 56 civila.

Najmlađa žrtva je imala samo devet mjeseci, a najstarija 88 godina. Njihova imena uklesana su u spomen obilježje koje su podigle porodice preživjelih dajući doprinos kulturi pamćenja. Na spomen obilježju ispisane su i simbolične poruke: "Bošnjaci gradite kulturu pamćenja", "Dođi da vidiš, da znaš, da pamtiš".

Procesuirati zločince

"Ove dvije poruke trebaju nas podsjećati, ako zalutamo i zaboravimo, a mi smo skloni tome i zato nam se i ponavljaju zločini", poručeno je danas.

Bakira Hasečić, predsjednica Udrženja "Žena –žrtva rata" podsjetila je na teške zločine počinjene u ovom mjestu, te pozvala nadležne da procesuiraju odgovorne.

"Mojoj tetki Smajili Memišević su ubili dva sina, unuku i unuka, ubijena je tetka, kćerka joj Mediha i unuka Amela koja je dobila ime po mojoj kćerki. Sa onima koji su gledali direktna ubistva, 98. i 99. godine smogli smo snage da prvi put dođemo ovdje. Ja i Almasa smo naišli na prve kosti, glavu i nešto kostiju njene rahmetli majke Razije, na čijoj lobanji je bilo šest ili sedam metaka. Sve je to sakriveno", priča Hasečić.

Podsjeća da su od preživjelih svjedoka saznali da su napad na Velji Lug izveli, između ostalih, Boban Šimšić, poslijeratni policajac kojeg su prijavili, te Slaviša Jovanović, Rade Lukić i drugi. Proces protiv Bobana Šimšića bio je prvi predmet na SUD-u BIH i on je direktno osuđen za ubistva civila u Veljem Lugu, silovanja, podvođenje i druge zločine.

"Ovih dana u Višegradu srećemo i druge koji su činili zločine i tražimo da budu procesuirani, a sve vas žrtve i svjedoke pozivamo da prekinete šutnju i svjedočite slobodno, jer ako to ne budemo činili bojim se da se našoj djeci ne desi ono što su naši roditelji krili od nas", poručila je Hasečić.

Kultura pamćenja

"Naša djeca moraju znati imena uklesana na ovom spomen obilježju, moja generacija i stariji od mene nije smjela govoriti svoju istinu i zločin se ponovio, zato je vrlo važno da ovom kulturom pamćenja i izgradnjom spomen obilježja gdje su naši nedužni ubijani i progonjeni, a njihova imovina uništavana, pamtimo", kaže Bilal Memišević iz Višegrada.

Na ovom višegradskom startištu ubijenim Bošnjacima proučena je dova, položeno cvijeće i klanjan podne namaz. Prisutni su poručili da neće zaboraviti žrtve, a sjetili su se mlade Jasmine Ahmetspahić koja je 14. juna 1992. skočila sa prozora zloglasnog hotela "Vilina Vlas" birajući smrt umjesto poniženja, čime je postala simbol očajničkog otpora zlu.

"Naša lijepa Jasmina je birala između poniženja i smrti i izabrala smrt da bi odbranila naše dostojanstvo. Oni su ubili i Jusa Ahmetpsahića koji je bio među tri najbolja doktora u bivšoj Jugoslaviji. Ubijali su našu pamet da nas obezglave da ne bi imali za kim da idemo i koga da slušamo, ubili su jednog vrhunskog doktora, a mi danas imamo dvojicu njegovih sinova koji su krenuli stopama svog oca. Nisu nas ubili sve", poručeno je sa spomenika u Veljem Lugu kod Višegrada.

Za ubistvo civila u selu Velji Lug do danas je osuđen samo Boban Šimšić na 14 godina zatvora dok se ostali ratni zločinci nalaze na slobodi, a neki od njih ne žive u Višegradu.