{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 28. godišnjica smrti Kasima Prohića

F
30.11.2012. u 17:03
0
5
Obilježena 28. godišnjica smrti Kasima Prohića
0
Obilježena 28. godišnjica smrti Kasima Prohića
Kasim Prohić
Na današnji dan prije 28 godina umro je bosanskohercegovački filozof, prof. dr. Kasim Prohić, a godišnjicu smrti obilježili su članovi nevladine organizacije Volonteri i prijatelji Konjica, koji su posjetili mezar, odali poštu, položili cvijeće i prisjetili se ovoga poznatog Konjičanina, koji je od 1980. do 1983. bio dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu
Kasim Prohć rodio se u Konjicu 25.10.1937., a umro je u Zagrebu 30.11.1984.,da bi dva dana kasnije bio sahranjen na konjičkom gradskom groblju Musala. U Konjicu Prohić završava osnovnu školu i gimnaziju, a u Sarajevu Filozofski fakultet, gdje doktorira 1964.godine. Prohić je predavao estetiku i modernu filozofiju, a funkciju dekana na Filozofskom fakultetu obavljao je od 1980.do 1983. godine.

Bio je urednik filozofskih i književnih časopisa, prevodio djela svjetskih filozofa, a napisao je poznata djela Figure otvorenih značenja, Odvažnost izricanja, Marksistička kultura mišljenja i druga, a sabrana djela u šest tomova izašla su iz štampe 1988. godine. Za studiju o djelu Meše Selimovića "Činiti i biti“ i studiju o poeziji Maka Dizdara "Apokrifnost poetskog govora“, Prohić je 1974. godine, dobio 27- julsku nagradu BiH.

U posljednjim godinama života, profesor Prohić aktivno učestvuje u mnogim naučnim projektima, kulturnoj razmjeni, okruglim stolovima i u razgovorima o širem jugoslavenskom kulturnom prostoru, gdje je uvijek isticao bosansku posebnost i samostalnost. Prohić je još 1983. godine, i pored pritisaka i prijetnji, hrabro i dostojanstveno razobličavao nacionalizam beogradskih krugova i može se reći da je jedan od prvih koji je položio život u odbrani BiH. S tek navršenih 47 godina, poslije kratke i teške bolesti umire 30.11.1984. godine.

"Uspomena na Kasima možda će jednog dana biti zaboravljena, ali pisana riječ Kasima Prohića predstavlja perlu ne samo misli i vrednota bošnjačkog naroda nego i ove složene zemlje Bosne kojoj je s toliko srca, uma i dara pripadao“, rekao je akademik Vladimir Premec, na jednom okruglom stolu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: