Odata počast
514

Obilježena 28. godišnjica masakra u Ferhadiji, ubijeni dok su čekali u redu za hljeb

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na današnji dan prije 28 godina ubijeno je 26 građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb u sarajevskoj ulici Ferhadija.

Delegacija Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Marijom Nenadićem tim povodom je položila cvijeće i odala počast žrtvama masakra prekoputa Gradske tržnice. Među prisutnima su bili i potpredsjednik FBiH Milan Dunović i Miro Lazović.

Među okupljenima su bili i članovi porodica ubijenih koji se ni danas ne mogu pomiriti sa činjenicom da je neko mogao ubiti nedužne civile koji su samo stajali da uzmu hljeb.

Zbog mjera prevencije širenja koronavirusa nije bilo zvaničnih obraćanja, ali su prisutni poručili da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti i da je potrebno učiniti mnogo više kako bi 27. maj 1992. godine zauvijek ostao u sjećanjima svih građana BiH, a posebno Sarajeva.

Pored 26 ubijenih na istom mjestu je ranjeno 108 građana.

Ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.