Blagaj
467

Obilježena 24. godišnjica operacije "Jesen 94": Goloruki išli na tenkove

Piše: R. D.
Prigodnim programom u Blagaju i na lokalitetu Velina gomila obilježena je 24. godišnjica operacije "Jesen 94", akcije u kojoj su za samo nekoliko sati stradala 82 hrabra pripadnika Armije RBiH.

Obilježavanje je organizovala Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK, a prisustovale su brojne zvanice, građani, ali i mnogi bivši pripadnici Četvrtog korpusa Armije RBiH. Plan akcije bio je oslobađanje Podveležja i brda iznad Blagaja, te rasterećenje Mostara od stalnih granatiranja.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i ratni komadant, u svom obraćanju prisutnima kazao je kako su ovo dani tuge, sjećanja, ali i ponosa.

"Tuga i sjećanje zbog naših najboljih saboraca, 82 borca koja su poginula u ovoj operaciji, ali i 1.500 boraca Četvertog korpusa Armije RBiH koji su dali svoje živote na cijelom prostor Hercegovine, ali i na drugim prostorima gdje su naše jedinice učestvovale u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Sve kako bi mi danas imali državu Bosnu i Hercegovinu, mogli je uređivati u miru i dovesti je u članstvo EU", izjavio je Špago.

Ciljevi zbog koji su žrtvovani životi u ratu lakše se ostvaruju u miru, kazao je Špago, ali i dodao kako je potrebno jedinstvo koje je bilo u ratu. Istakao je da nas ovakve manifestacije podsjećaju da niti jedan problem nije nerješiv.

"Ako su naši najhrabriji sinovi išli goloruki na tenkove, koji je današnji problem neriješiv", zaključio je Šerif Špago.

Nisveta Bucman iz Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK kazala je kako se ova organizacija trudi sačuvati mjesto na kojem su svoje živote dali najbolji sinovi ove zemlje.

"Operacija Jesen 94. bile je ona u kojoj je najviše stradalo naših sinova. Ovo mjesto važno za naše mlađe da vide za koje se vrijednosti treba boriti", kazala je Bucman.

Semir Hajdarović, učesnik operacije "Jesen 94" izjavio je kako je jesan 2018. "sjetna i tužna zbog onih koji nisu s nama, ali i ponosna jer imena šehida nosimo časno u srcu".