{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 23. godišnjica Bitke za Žuč i pogiblije komandanta Muje Šejte

19.9.2015. u 16:32
7
17
Obilježena 23. godišnjica Bitke za Žuč i pogiblije komandanta Muje Šejte
7
U organizaciji Udruženja šehidske porodice, porodice poginulih boraca, Jedinstvene organizacije boraca Vogošća, ratnih vojnih invalida Vogošća te Udruženja logoraša Općine Vogošća obilježena je 23. godišnjica bitke na Žuči i pogibije heroja komandanta Muje Šejte kao i svih šehida te logoraša iz živog štita sa Žuči.
Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

Prisutnima su se obratili Kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća Ahmed Hido i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić koji je kao učesnik pomenute bitke evocirao uspomene na taj 18. septembarski dan, kada je agresor tokom napada kao živi štit koristio ljude iz vogošćanskih logora i potpomognut niškim specijalcima i jakom artiljerijskom paljbom sa okolnih agresorskih uporišta, mislio da može razbiti snage ARBiH i zauzeti brdo Orlić.

Tog dana se u organizaciji odbrane komadira čete Muje Šejte koji je sa svojim borcima i pripadnicima Vojne policije sa Kobilje Glave stabilizovao odbranu i odmah potom izvršio kontranapad prema agresorskim jedinicama. Kao pravi vođa, borbom prsa u prsa Mujo Šejto je dao svoj život za slobodu. Sa njim tog dana živote je dalo još deset boraca, a njih sedam je zarobljeno.

U nevjerovatnoj ofanzivi znatno nadmoćnijeg agresorskog protivnika koja je trajala pet dana živote su dala 23 pripadnika ARBiH, njih 90 je ranjeno dok je u živim štitovima živote dalo 15 logoraša, a ranjeno je 36, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: