BiH
0

Obilježena 22. godišnjica od formiranja bihaćkih brigada

FENA
Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević, zajedno sa ratnim vojnim invalidima (RVI) paraplegičarima Adnanom Šečićem i Enverom Midžićem, pripadnicima Besmrtne i Legendarne bihaćke brigade, u subotu uvečer svečano je povodom obilježavanja Dana bihaćkih brigada otvorio spomen sobu 501. Slavne i 502.Viteške brigade u Domu kulture.

Otvaranjem spomen sobe završena je prva faza uređenja objekta, kojeg pripadnici bihaćkih brigada čekaju već 19 godina, za šta je Općina izdvojila 50.000 KM. Nakon otvorenja spomen sobe, u kojoj će se u narednom periodu početi prikupljati arhivska građa, održana je svečana akademija povodom 22. godišnjice od formiranja bihaćkih brigada.

Prisutnima su se obratili ratni pomoćnik komandanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Izudin Saračević, ratni komadant 501. Slavne brigade Mirsad Selmanović i općinski načelnik Emdžad Galijašević.

  • U historiji svakog grada, pa tako i Bihaća, postoje događaji koji svojom važnošću prkose zaboravu, a među takve događaje spada i 19. juli 1992. godine. Oslobodilački put bihaćkih brigada trasiran je herojstvom njegovih ratnika od kojih je 678 dalo živote, a preko 5.000 je ranjeno - podsjetio je Saračević.

U svom obraćanju Selmanović je istakao da se Bišćani moraju okupljati u daleko većem broju na manifestacijama kojima se odaje počast herojima 5. korpusa ARBiH, dodavši da borci i komadanti Besmrtne i Legendarne zajedno moraju njegovati tradiciju herojske borbe, kako bi mlađi naraštaj znao ko je odbranio grad Bihać i državu BiH.

  • Radimo spomen sobu bihaćkim brigadama, a želimo napraviti i jedan veliki spomenik bihaćkim herojima, za koji će borci odabrati lokaciju. To ćemo uraditi kako bi odali počast borcima, koji su spriječili da Bihać bude krajiška Srebrenica - kazao je Galijašević.

U okviru obilježavanja Dana bihaćkih brigada odigrana je revijalna utakmica košarkaša u kolicima, inače sedmerostrukih državnih prvaka, a u Gradskoj galeriji otvorena je izložba ratnih fotografija poznatog bihaćkog novinara i foto reportera Halida Alijagića.