BiH
11

Čuvari 'Kapije grada Sarajeva' obilježavaju Dan Brigade

Klix.ba
Predstavnici udruženja "4. Viteška motorizovana brigada" proteklih dana obišli su porodice šehida i poginulih boraca brigade koja je tokom rata čuvala 'Kapiju Sarajeva', a i narednih dana nizom aktivnosti obilježit će Dan Brigade.
Foto: Tarik Bičo
Foto: Tarik Bičo

U sklopu obilježavanja Dana Brigade od 23. do 28. jula u restoranu 'Bazeni' na Ilidži održat će se zajednički iftar za porodice šehida i večera za porodice poginulih boraca, održat će se Hatma dova u džamijama Hrasnica, Sokolović Kolonija i Butmir, te posjetiti spomen obilježja Golo Brdo i položiti cvijeće na mezarju Emira Bogunića Čarlija i Ejuba Sarajkića Eke.

Na trgu ispred KSC Hrasnica 28. jula će se održati Centralna manifestacija obilježavanja Dana "4.Viteške motorizovane brigade".

"Značaj Brigade za odbranu države i Grada Sarajeva bio je velik, posebno što su se veće delegacije uglavnom prebacivale preko naše slobodne teritorije. Imali smo najveću zonu odgovornosti unutar koje je bio i Tunel D-B koji je funkcionisao samo 70 metara od prve linije" , kažu organizatori.

Članovi udruženja koje većinom čine nekadašnji pripadnici 4. motorizovane brigade, RVI, Organizacija šehidskih porodica, Udruženje nosilaca priznanja Zlatni Ljiljan i Zlatna policijska značka kao i ostala boračka udruženja uz godišnjicu podsjećaju na ratni put brigade koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Butmir, Skolović Koloniju, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim tim i kapiju opkoljenog Sarajeva. Prisjećaju se svojih poginulih suboraca te članovima njihovih porodica poručuju da nisu zaboravljeni.

Foto: Tarik Bičo
Foto: Tarik Bičo

Iz Udruženja napominju da se u Muzeju "4. VMTBR" čija je postavka otvorena prošle godine može saznati dosta o ratnom putu Brigade, ali da Muzej u svojoj postavci čuva i brojne eksponate, dijelove oružja, granata, ratne uniforme, fotografije i nastavlja se na priču o opsadi Sarajeva čiji je neizostavan dio.

Katalog muzeja "Opsada Sarajeva - Nastavak priče" svojevrstan je nastavak mape opsade Sarajeva koja na jednostavan način pokazuje kroz šta je sve morao proći onaj ko je u ratu kroz tunel izlazio iz Sarajeva , ili dolazio u grad , kao i ulogu "4. VMTBR" u odbrani tog područja.

"Vi držite ključ rata i čuvate kapiju grada . U vašim rukama se nalazi srce naše zemlje. Vi ste 'vojni hirurzi' i vaša ogromna sposobnost spasit će njen život" , kazao je pripadnicima "4 VMTBR" prilikom jedne od posjeta prvi predsjednik RBIH Alija Izedbegović.

Program obilježavanja:

-Izvršen je obilazak svih porodica šehida i poginulih boraca -24.7.2014. - održana Svečana sjednica općinskog vijeća u multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža sa početkom u 10:00 sati 25.07.2014. - Zajednički iftar za porodice šehida i večera za porodice poginulih boraca, Restoran Bazeni-Ilidža

-25.07.2014. - Hatma dova u džamijama - Hrasnica, Sokolović Kolonija i Butmir -28.7.2014. - Centralna manifestacija sa početkom u 19:00 na centralnom trgu ispred KSC-a Hrasnica