{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 22. godišnjica formiranja Teritorijalne odbrane RBiH

11.4.2014. u 10:11
53
135
Obilježena 22. godišnjica formiranja Teritorijalne odbrane RBiH
53
Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu jutros je položeno cvijeće i odata počast bivšim pripadnicima Armije RBiH koji su poginuli u odbrani domovine, a u povodu obilježavanja osnivanja 22. godišnjice Teritorijalne odbrane RBiH. Cvijeće je položeno i proučena Fatiha i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.
Patriotska liga je organizirala Teritorijalnu odbranu (TO), iz koje je izrasla Armija Bosne i Hercegovine i odbranila državu od agresije.

Prije 22 godine u Domu policije u Sarajevu donesena je odluka o formiranju Patriotske lige, a potom i Teritorijalne odbrane. Nakon formiranja Armije BiH, 15. aprila 1992. godine, Patriotska liga je ušla u sastav Armije, te stupila u regularne jedinice Armije.

Teritorijalna odbrana RBiH je bila jedina legalna i legitimna oružana sila u BiH. Početkom aprila 1992. godine okupila je sve probosanske i patriotske snage kako bi se suprotstavili daleko moćnijem agresoru i odbranili nezavisnost i cjelovitost države.

Cvijeće na mezarju Kovači danas je položila delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije TO-a, bivši pripadnici Zelenih beretki, bivši borci i pripadnici Oružanih snaga BiH. U povodu 22. godišnjice Teritorijalne odbrane održana je i svečana akademija.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: