{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 21. godišnjica zločina u Trusini

F
16.4.2014. u 17:59
3
Obilježena 21. godišnjica zločina u Trusini
3
Polaganjem vijenaca na spomenik ubijenim Hrvatima te Svetom misom u Trusini kod Konjica u srijedu je obilježena 21. godišnjica zločina u tom konjičkom selu.


Na današnji dan 1993. godine, u akciji Armije RBiH, pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar" ubili su 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali.

Svećenik don Darko Drljo, kojemu je u masakru ubijen otac, rekao je da iz Trusine treba upućivati poruke praštanja i pomirenja kako bi se obnovio suživot, ali i da je potrebno istražiti istinu o događajima iz rata.

Za zločin u Trusini do sada je osuđena samo Rasema Handanović Zolja koje je, nakon što su je Sjedinjene Američke Država izručile BiH, na temelju nagodbe s državnim pravobranilaštvom osuđena na pet i pol godina
zatvora.Pred Sudom BiH vode se tri odvojena postupka za zločine u Trusini, protiv nekadašnjeg zapovjednika jedinice "Zulfikar" Ališpage Zuke, njegovog zamjenika Nihada Bojadžića, koji je vodio akciju u Trusini, te pripadnika te jedinice Mensura Memića, Senada Hakalovića, Dževada Salčina i Nedžada Hodžića.

Predsjednica Udruge stradalih Hrvata iz mjesta Trusine Dragica Tomić ponovila je kako je za porodice ubijenih od ogromnog značaja da se rasvijetle tragični događaji u Trusini te da svi odgovorni za ovaj zločin stanu pred lice pravde.Današnjem obilježavanju godišnjice zločina u Trusini prisustvovale su delegacije lokalnih, kantonalnih i entitetskih vlasti, te predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: