BiH
10

Neshvatljivo je da 22 godine nakon ubistava na Uborku i Sutini nema optužnice

Anadolija
(Foto: Klix.ba)
Brojne delegacije političkog, javnog i društvenog života danas su, obilježavajući 22. dvadeset drugu godišnjicu od stravičnog zločina 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, položile cvijeće na spomen-obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru.

Poštovanje žrtvama učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Na današnji dan, 1992. godine, jedinice tadašnje JNA odvele su 85 građana bošnjačke i 29 građana hrvatske nacionalnosti iz njihovih domova i svirepo ih ubili.

Porodice stradalih žrtava već dvadeset dvije godine insistiraju na procesuiranju odgovornih.

Sanela Kuko, članica Udruženja članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini, u izjavi za medije kazala je kako je ogorčena zbog činjenice da Kantonalno tužilaštvo na ovom predmetu nije uradilo ništa. Izrazila je nadu da će to poći za rukom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gdje se ovaj predmet sada nalazi.

"Mi ne želimo da krivicu nose cijeli narodi. Zločinci imaju svoje ime i prezime i oni za to moraju odgovarati. Nažalost, dvojica o osumnjičenih su do sada umrli. Mi u Udruženju imamo saznanja o još pet imena počinilaca zločina, ali nije na nama da o tome govorimo", kazala je Kuko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, od kojeg su i danas porodice žrtava tražile da apeluje na sudove kako bi ovaj zločin, koji je počinjen među prvima na prostoru BiH, dobio svoj konačan sudski epilog, ocijenio je kako je neshvatljivo da ni dvadeset dvije godine nakon ubistva još uvijek nije podignuta optužnica protiv izvršilaca i naredbodavaca zločina.

"Ne mislimo mi uticati na rad sudova. Mi želimo uticati na njihov nerad. Nemamo pravo sugerirati sudovima koga i koliko treba da sude za ove zločin. Sve što tražimo je da sude", rekao je Izetbegović.  

Naglasio je kako ne želi da se današnji poziv Tužilaštvu BiH pogrešno protumači kao pritisak i miješanje u njihovu nezavisnost.

"Mi samo ukazujemo na nedopustivo oklijevanje u ovom konkretnom slučaju, jer porodice žrtava na Uborku i Sutini znaju ko su odgovorni“, kazao je Izetbegović.

Dvadesetdruga godišnjica od zločina na Uborku i Sutini obilježena pod motom "Obaveza je pamtiti".