BiH
0

Obilježena 20. godišnjica stradanja 161 Bošnjaka iz Kotor-Varoši

FENA
Kotor - Varoš
Kotor - Varoš
Obilježavanje 20. godišnjice stradanja 161 Bošnjaka na području općine Kotor-Varoš, koji su 3. novembra 1992. godine zarobljeni od srpskih snaga na području MZ Grabovica, općina Kotor-Varoš, upriličeno je danas u selu Večići.

Danas su porodice okupljanjem na dostojanstven način obilježile godišnjicu stradanja svojih najmilijih.

Do sada je nepoznata sudbina tih zarobljenih i nestalih Bošnjaka. Samo šest porodica je primilo informaciju o DNK-u koji potvrđuje da su njihovi članovi porodica stradali, ali zbog vrlo malih koštanih uzoraka nisu u mogućnosti da preuzmu i dostojno ukopaju svoje najmilije, kazala je Agenciji FENA sekretarka Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" Kotor-Varoš Semina Alekić.

"Prošlo je 20 godina od kada je u jednom danu zarobljen 161 Bošnjak čija sudbina se ne zna i još niko nije osuđen za taj zločin. Mi kao Udruženje vršimo pritisak na institucije i podižemo svijest javnosti da treba da se uključe svi koji nešto znaju da daju informacije o ovom zločinu. Međutim, izvršeno je dosta provjera terena, ali nema rezultata i još nijedan zločinac nije dobio ni ime ni prezime, niti je iko osuđen za te zločine", kazala je Alekić.

Na području Kotor-Varoši i dalje se ne zna za sudbinu 247 Bošnjaka koji su 1992. nestali.

Danas će u mjesnom mezarju Dabovci - općine Kotor-Varoš biti klanjana dženaza i izvršit će se ukop četiriju osoba koji su stradale 14. augusta 1992. godine. Tada je stradalo još 16 Bošnjaka koji nisu pronađeni.