ROTIMLJA KOD MOSTARA
18

Obilježena 20. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

G. Š.
Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca danas je obilježena 20. godišnjica smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je sa svojim saradnicima poginuo u avionskoj nesreći.

Na mjestu tragedije cvijeće su položile delegacije Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika i Parlamenta RSM, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Mostara, te Vojske RS Makedonije i odali počast stradaloj delegaciji.

Foto: Grad Mostar
Foto: Grad Mostar

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Ivica Bošnjak je kazao kako je Trajkovski bio mudar i moderan političar, te veliki prijatelj BiH.

"Još uvijek osjećamo prazninu nakon tragične pogibije Borisa Trajkovskog. Svoj narod vodio je visokim moralnim principima. Bio je posvećen izgradnji dobra za svoju zemlju, ali i sve države naše regije. Bio je dokazani prijatelj BiH i svih naroda koji žive u njoj, kao pravi lider tražio je rješenja, radio na jačanju odnosa i suradnje u regiji", kazao je Bošnjak.

Naveo je kako se zbog toga i 20 godina kasnije s velikim respektom prisjećaju velikog prijatelja i žale što su izgubili iskrenog zagovornika bolje, stabilnije i prosperitetnije regije.

"I tog 26. februara, kada smo čuli tužnu vijest, bio je na putu i misiji povezivanja i jačanja suradnje. Zato je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za Makedoniju i BiH, već i cijelu regiju. Bosna i Hercegovina ne zaboravlja i neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje kao što je bio predsjednik Trajkovski", naglasio je Bošnjak.

Ministrica kulture Republike Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojchevska istaknula je kako spomen-obilježje na Matića brdu nije samo spomenik tragičnom trenutku.

"Ovo je podsjetnik svim generacijama da je Makedonija imala i ima vrle i odlučne ljude koji su, slijedeći svoju viziju i svoj san, imali hrabrosti gledati u budućnost", istaknula je ministrica.

Podsjetimo, avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.