Svečanost u Domu mladih
1

FOTO+VIDEO / Obilježena 20. godišnjica od osnivanja Prvog korpusa Armije BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prigodnim obraćanjima i kulturno-zabavnim programom, večeras je u sarajevskom Domu mladih obilježena 20. godišnjica od osnivanja Prvog korpusa Armije Republike BiH.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, članovi porodica poginulih boraca i šehida, predstavnici diplomatskog kora te pripadnici Prvog korpusa ARBiH.

Obilježavanje ove značajne godišnjice otvoreno je intoniranjem himne BiH te prikazivanjem isječka iz dokumentarnog filma o Prvom korpusu čiji je autor Avdo Huseinović.

U prigodnom obraćanju, general Vahid Karavelić, ministar za boračka pitanja u Vladi KS-a, istakao je da svi prisutni imaju razlog da budu ponosni jer su u vrlo teškim uvjetima uspjeli odbraniti BiH.

"Prvi korpus je imao multietnički sastav i nije srušio nijednu i ničiju božiju kuću", istakao je Karavelić.

Posebno emotivan trenutak večerašnje svečanosti uslijedio je nakon izlaska na scenu sina generala Mustafe Hajrulahovića-Talijana, 26-ogodišnjeg Damira, profesora koji je još uvijek nezaposlen.

O Talijanu je, po vlastitoj želji, govorio kao o komandantu, a ne kao o ocu, nazvavši ga hrabrim i jednostavnim bosanskim čovjekom.

"Tamo gdje je bio ulijevao je sigurnost, a saborci su ga voljeli jer je bio jedan od njih", kazao je Hajrulahović.

General Sefer Halilović osvrnuo se na ratne dane kada se, kako je rekao, pisala istorija te ustvrdio da u BiH, odnosno, "u glavama nekih ljudi", postoji problem koji se očituje u nemogućnosti mnogih da nekoga proglase herojem za njegovog života.

"Mi moramo biti ponosni što smo bili savremenici heroja poput Talijana i mnogih drugih", rekao je Halilović.

Prisutnim se obratila i članica Predsjedništva Republike BiH Tatjana Ljujić-Mijatović koja je govorila o značaju Armije RBiH u odbrani Sarajeva i BiH, ali i multnietničnosti.

"Mi nismo srpstvo, hrvatstvo i bošnjaštvo doživljavali kao zanimanje. Bili smo jednostavo Bosanci i Hercegovci, a danas smo gurnuti na marginu", ustvrdila je Ljujić-Mijatović.

O multietničnosti je govorio i borac Prvog korpusa, nositelj priznanja "Zlatni ljiljan" Zvonko Ivišić.

"Ponosan sam što sam bio borac Armije RBiH i što sam učestvovao u odbrani naše domovine. Nažalost, BiH još uvijek nije u potpunosti operativna. Ali, jedno se mora znati, uvijek će biti više onih koji vole BiH nego onih koji je žele uništiti", kazao je Ivišić.

Za zabavni dio programa pobrinule su se mlade snage iz Akademije "Pink Panter" s Almirom Hukelićem-Akom na čelu koji su prisutne podsjetili na pjesme koje su nastale u ratu.