Poginulo sedam osoba
0

Obilježena 20. godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru

FENA
U prisusustvu članova porodica poginulih, brojnih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i bh. vlasti, danas je na Prokoškom jezeru kod Fojnice obilježena 20. godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam članova bivše misije Ujedinjenih nacija (UN) i pet zaposlenika Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Počast poginulima odali su članovi porodica Petera Backesa, Davida Kriskovicha i Charlesa Morpetha, te, između ostalih, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) Sezin Sinanoglu i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Čavara je naglasio da se odajući počast ovim ljudima ujedno grade i iskazuju one vrijednosti koje treba poštivati i na kojima treba graditi budućnost.

"Sjećajući se svega onoga šta su uradili oni kojima odajemo počast, isto tako razmišljamo koja je naša obaveza kako bi se na najbolji mogući način odužili i iskazali im poštivanje", istaknuo je Čavara.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mnogo manje ovakvih događaja gdje se će se prisjećati onih koji su dali svoje živote te da će biti mnogo više događaja gdje će se obilježavati uspjesi u izgradnji moderne BiH.

Ambasadorica Cormack je podsjetila da su oni koji su na Prokoškom jezeru poginuli, njih 12, donijeli sa sobom vještine da bi pomogli obnovi BiH, a iako su bili različitog porijekla i iz različitih država svi su bili jedinstveni u posvećenosti miru i želji da obnove ratom razorenu zemlju.

"Naša je obaveza da se okupimo i odamo počast tim ljudima i da znamo da se ono što su oni uradili i dalje nastavlja i njihov doprinos pomogao je da se postigne napredak u BiH", zaključila je Cormack.

Rezidentna koordinatorica UN-a Sezin Sinanoglu je istaknula da su molitve i misli s porodicama poginulih i prijateljima te je poručila da ovih 12 ljudi nikada neće biti zaboravljani.

"Zadatak svih nas je da se pobrinemo da njihove žrtve ne budu uzaludne, a istovremeno se moramo podsjetiti da u ratu niko ne pobjeđuje te da podjele i mržnja nikada ne smiju prevladati i odnijeti pobjedu nad nama", ocijenila je Sinanoglu.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je podsjetio da je 12 poginulih osoba došlo iz različitih zemalja i sredina s namjerom da daju svoj doprinos miru u vrijeme kada su ratni ožiljci bili još vidljivi, a pri tome su znali da još uvijek postoje rizici.

"I dok političke i ustavne razmirice suviše često odvlače lidere BiH s puta prosperiteta i političke stabilnosti, ne trebamo uzimati zdravo za gotovo da ovakvi sukobi završavaju isključivo u političkoj areni", kazao je danas Inzko.

Pozvao je da se ne zaborave postignuća iz prvih godina mirovnog procesa, kojima su i ovih 12 osoba dali svoj neizbrisiv doprinos.

Helikopterska nesreća dogodila se 17. septembra 1997. godine u blizini Prokoškog jezera, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice. Helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni kojim su na sastanak s bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i tada su svi putnici smrtno stradali.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.