BiH
2

Obilježena 11. godišnjica prve dženaze u Potočarima: Ove godine ukop manjeg broja žrtava

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U prostoru Memorijalnog centra u Potočarima danas je obilježena 11. godišnjica prve kolektivne dženaze-namaza i ukopa žrtava genocida u Srebrenici.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prva kolektivna dženaza je klanjana za 600 žrtava genocida u Srebrenici 31. marta 2003. godine. Do danas je ukupano 6.066 žrtava koje su ubijene nakon pada Srebrenice.

Kako je za AA rekao Mersad Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, danas se okupilo nekoliko stotina porodica žrtava, žena Srebrenice iz nekoliko udruženja, članovi Upravnog odbora Memorijalnog centra te vjerski i politički zvaničnici. Oni su položili cvijeće, proučili tevhid i odali počast ubijenim Srebreničanima.

Smajlović je kazao kako je od prve dženaze do danas izgrađen memorijalni kompleks, zaokružen je sakralni dio, a obezbjeđena su sredstva za preostali dio radova kako bi Memorijalni centar u potpunosti ispunjavao svoju svrhu. U toku je gradnja multimedijalne sobe i biblioteke koji spadaju u drugu fazu projekta, za koju je završeno idejno rješenje. 

Prema riječima Smajlovića, narednog 11. jula očekuje "jednu od manjih dženaza, jer proces identifikacije žrtava protiče sporije".