14. februar
451

Obilježen Dan oslobođenja Mostara: Obnoviti Partizansko groblje i graditi jedinstveni grad

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, brojne delegacije obišle su ovaj objekt, položile cvijeće i odale počast palima u borbi za oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu. Delegacije su zatekle nova vandalska uništavanja ovog vrijednog spomenika.

Polaganju cvijeća prisustvovao je i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, koji je kazao da je bitno sjećati se datuma da nam se neke stvari ne bi ponavljale.

"Mostar je u periodu 1941.-1945. imao brojne žrtve, mnogi nisu dočekali slobodu. Ovdje danas odajemo počast svim žrtvama fašističkog terora u tom periodu. Ovo je jedan spomenik koji nas stalno treba opominjati, zbog naše djece i zbog budućnosti. Federalna vlada je zadužena za održavanje ovog kompleksa, ali i danas su nas dočekale užasne slike jednog anticivilizacijskog čina, jednog zločina prema žrtvama", kazao je ministar Čampara.

Poručio je da će se nastaviti akcije obnavljanja Partizanskog groblja, kao i obnavljanja suživota u Mostaru.

"Mostar mora biti jedinstveni grad, grad svih Mostaraca koji ga vole i koji ga osjećaju svojim gradom", zaključio je Aljoša Čampara.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago je kazao kako stremimo prema Evropi, a svi dobro znaju da je Evropa izgrađena na antifašizmu.

"Moramo se navikavati da je borba protiv fašizma prioritet svih nas, odnosno da je njegovanje tradicije antifašizma nešto čemu trebamo davati veći značaj. U školama i na fakultetima moramo podvlačiti značaj borbe za jedinstvenu i antifašističku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Špago, naglasivši da prioritet svih treba biti obnova Partizanskog spomenika.

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru Sergio Šotrić kazao je da je vandalizam na groblju izvršen u posljednja 24 sata.

"Ne bih uopće govorio o ljudima koji pod okriljem noći uništavaju nadgrobne ploče, već ću samo reći da nas taj vandalizam neće zaustaviti na putu evropskih integracija. Danas brojne delegacije odaju počast našim kćerima i sinovima koji su u doba najmračnijeg perioda evropske historije stali u odbranu slobode. Institucije su obavezne da rade svoj posao, tako je posao policije i MUP-a da pronađu počinioce", izjavio je Sergio Šotrić.

Podsjetio je i na napore odbora na čijem je čelu te obećanja državnih i federalnih institucija o njegovoj obnovi.