Važna godišnjica
32

Obilježen dan kada su Tuzlaci odlučili pružiti otpor agresoru

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prije tačno 25 godina tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Tog 4. aprila 1992. godine odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

U povodu obilježavanja ove značajne godišnjice brojne delegacije položile su vijence i cvijeće u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli, kao i na spomen ploči koja se nalazi ispred nekadašnjeg Radničkog univerziteta, današnjeg kina Kaleidoskop.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je ovaj dan od velikog značaja za Tuzlu, ali i BiH.

Kako je kazao, 4. aprila donesena je odluka ustavnosti i zakonitosti, odnosno dosljedne primjene tada važećeg ustava.

"To je bio jedan čin zakonitosti i hrabrosti, ali i odgovornosti prema građanima. To je bio i trijumf harmonije među razlikama, u pravome momentu kada niko drugi nije to mogao postići. To političko jedinstvo najviših organa vlasti se pretvorilo u jedno odbrambeno jedinstvo građana Tuzle. Svi su sve branili te jednako štitili prava svih, bez obzira koje su nacionalne ili bilo kakve druge pripadnosti", kazao je Imamović.

Na čelu SO Tuzla bio je Selim Bešlagić, koji će i 15. maja 1992. godine rukovodstvu JNA poručiti kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba kaže da je danas posebno sretan jer živi i 25 godina nakon događaja.

"Kada čovjek proživi 25 godina u miru to je velika stvar, ali kada doživi isto toliko nakon godina koje su od 1991. do danas i kada zna kroz šta su BiH i Tuzla prošli, onda moram da kažem da se danas osjećam daleko sretnije. To govorim jer je taj 4. april zapisan u historiji BiH i Tuzle i on pokazuje na koji način su se branile i na koji način su se trebale braniti", kazao je Bešlagić za Kix.ba.

Ističe da se u Tuzli u tom periodu nije dogodila nijedna nesreća, ili ubistvo koje nije bilo rasvijetljeno, kao i da nije zabiježen nijedan eksces na bazi nacionalne netrpeljivosti.

S druge strane, danas nam, kaže Bešlagić, predstoji borba za stvaranje neke normalne BiH.

"Mislim da će to biti jako dug i mukotrpan posao u kojem mladi moraju učestvovati, a da bi oni mogli da to shvate mi sve što nam se desilo u proteklom periodu moramo pronositi kao element. Ako to ne budu znali mislim da će biti lutanja", zaključio je Bešlagić.