{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen dan kada je Tuzla rekla ne agresiji i okupaciji

4.4.2014. u 13:12
11
7
Obilježen dan kada je Tuzla rekla ne agresiji i okupaciji
11
Četvrtog aprila 1992. Bijeljinom je tekla krv, paravojne jednice iz Srbije i tadašnja JNA spremali su napad na Janju, Zvornik, Vlasenicu... Četvrtog aprila tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla donijeli su historijsku odluku o organizovanom otporu agresiji na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu.
Nedugo potom, 15. maja počeo je rat u Tuzli, a tuzlanski branioci tog su dana nanijeli prvi poraz daleko nadmoćnijem neprijatelju. U ratnim godinama tuzlanska regija bila je najveći slobodni teritorij u BiH, a Tuzla je iz Podrinja prihvatila blizu 250.000 nasilno prognanih građana bošnjačke nacionalnosti.

Na mjestu gdje je donesena historijska odluka, ne samo za Tuzlu nego i za Bosnu i Hercegovinu, i danas su bili nekadašnji gradonačelnik Selim Bešlagić čijeg se razgovora sa vrhuškom tadašnje JNA dobro sjećaju iskreni tuzlanski patrioti. Današnji datum obilježili su i mnogi drugi aktivni sudionici historijskih dana koji su dali nemjerljiv doprinos u organizovanju otpora i suprostavljanju agresiji.

Također, na istom mjestu danas je bio i Meho Bajrić, nekadašnji komandant CJB Tuzla koji je govorio o značaju 4. aprila.

"Tuzla je u to vrijeme bila jedina oaza u BiH u kojoj nisu pobijedile stranke sa nacionalnim predzankom. Učinili smo sve da održimo jedinstvo građana i vlasti, a u svim mjesnim zajednicama smo oformili rezervne stanice milicije. Već prvog dana pod našom kontrolom smo imali 2.200 ljudi i to je bila garancija kako se Tuzla neće nacionalno podijeliti", kazao je Meho Bajrić.

Za odluku o organizovanom otporu agresiju glasali je većina odbornika u SO Tuzla, a u to vrijeme odbornike su imali UBSD (Savez reformskih snaga), SDP, SDA, HDZ, Liberali, MBO, Demokratska stranka i SDS.

Predsjedavajući aktuelnog saziva Općinskog vijeća Jozo Nišandžić napomenuo je kako je Tuzla za velikosrpske ciljeve bila značajna iz razloga povezivanja Zvornika sa Dobojom i Banja Lukom.

Nišandžić je na kraju svog izlaganja rekao kako građani Tuzle trebaju da obilježavaju i pamte 4. april kao jedan od najznačajnijih datuma novije tuzlanske historije.

Inače, obilježavanje 4. aprila počelo je na Slanoj Banji gdje su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja, a večeras u 19.30 održat će se koncert mješovitog hora "Lege Artis" u Narodnom pozorištu Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: