BiH
64

Obilježen 4. april - dan kada su Tuzlaci odlučili da se suprostave agresoru

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prije 23 godine tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Prvih aprilskih dana 1992. godine Tuzla je prihvatila prve prognanike iz istočnih dijelova naše zemlje, a do kraja agresije spas od agresora u tuzlanskoj regiji pronašlo je nekoliko stotina hiljada građana iz svih dijelova BiH.

Na čelu SO Tuzla bio je mr. Selim Bešlagić, koji će i 15. maja 1992. godine rukovodstvu JNA poručiti kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine.

"Donesenom odlukom građanima smo stavili do znanja da ima neko ko će ih braniti“, izjavio je mr. Selim Bešlagić na današnjem obilježavanju značajnog datuma u bogatoj historiji slobodarske Tuzle.

Brojne delegacije položili su vijence i cvijeće u spomen kompleksu Slana Banja, a u nekadašnjoj sali Radničkog univerziteta, današnjem kinu Kaleidoskop, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

U odbrani Tuzle i tuzlanske regije, pored pripadnika Armije R BiH, ključnu ulogu u prvim danima agresije odigrali su pripadnici MUP-a, odnosno Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

U povodu 4. aprila upriličeno je i postrojavanje jedinice Manevarac i 1. manevarske čete Mosnik.