BiH
2

Tuzla je imala pravo na odbranu: Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Petak ujutro 15. maja 1992. godine ničim nije ukazivao da će ostati zauvijek upisan u historiju Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Uprkos do tada brojnim zločinima u istočnoj Bosni, život u Tuzli se odvijao prilično normalno. Djeca su išla u obdaništa i škole, radnici na posao, djevojke i mladići pripremali su se za večernje izlaske...

Sve do večernjih sati i događaja na raskrsnici Brčanska Malta, koji će građanima Tuzle promijeniti živote, a planove onima koji su planirali zauzimanje ili podjelu grada.

Dvadeset i tri godine kasnije 15. maj se obilježava kao datum odbrane grada, a Josip Duspara, pripadnik Manevarske čete SJB Tuzla, kaže kako je ponosan što je tog dana učestvovao u odbrani svog grada.

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović napomenuo je kako u slučaju 15. maja 1992. godine nema skrivenih činjenica, jer su tokom suđenja Iliji Jurišiću prezentovani svi relevantni materijali dokazi. Imamović je podsjetio na odluke od 27. aprila 1992. godine kojom je ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije te na 12. maj kada je u Banja Luci formirana tzv. Vojska Srpke republike.

"Odgovoran za stradanje vojnika na Brčanskoj Malti je pukovnik Mile Dubajić, koji je svoje ljude stavio na burad sa gorivom ili na sanduke sa minsko-eksplozivnim sredstvima. U takvoj situaciji bio je potreban samo jedan metak da se izazove katastrofa. Mi tražimo da se ustanovi istina i da se kazne odgovorni za ovaj čin", kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić kaže kako je spreman razgovarati sa porodicama stradalih vojnika koje se, kako je naveo, nažalost koriste u političke svrhe.

"Ja sam još 1992. tražio da se završi istraga o događaju na Brčanskoj Malti. Nažalost, Tužilaštvo BiH je okončalo istragu, ali još uvijek nemamo potpis glavnog tužioca kako bi se stavila tačka na taj predmet. Moje ime se nalazi na Interpolovoj potjernici i zbog toga nemam mogućnost izlaska van Bosne i Hercegovine. Još uvijek čekam da mi se skine ta hipoteka sa leđa, jer ja nikakav zločin nisam počinio", kaže Bešlagić, nekadašnji tuzlanski gradonačelnik.

Postrojavanjem jedinica SJB Tuzla i odavanjem počasti ispred spomenika stradalim braniteljima Tuzle na Brčanskoj Malti obilježena je godišnjica odbrane grada.

Potom su postrojene jedinice prošetale do spomen-obilježja na Slanoj Banji, a u 15 sati će u kinu Kaleidoskop biti održana i akademija u povodu 15. maja.