BiH
0

Obilježen 21.maj - Svjetski dan kulturne raznolikosti

Klix.ba
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa UNESCO-om, organizovalo je obilježavanje 21. maja - Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj i deset godina od stupanja na snagu UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izražaja.

Obraćajući se prisutnima, zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević podsjetio je da brojna istraživanja potvrđuju da kultura i kreativne industrije predstavljaju jedan od sektora koji se najbrže širi u globalnoj ekonomiji.

"Kultura ima sve veću ulogu kao izvor zapošljavanja i prihoda i nesumnjivo može poslužiti kao strateški instrument za sveobuhvatan ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. To su pokazala i istraživanja urađena u Bosni i Herecgovini. Više nije ni potrebno dokazivati potencijal kulture, kulturne i prirodne baštine i kreativnih industrija. Danas je ključno pitanje kako na najbolji način iskoristiti taj potencijal i kako resurs kulture i kreativnih industrija staviti u funkciju ekonomskog razvoja i održivosti", rekao je Milićević.

Na skupu u Sarajevu predstavljen je izvještaj o obavljenim konsultacijama na temu kultura i razvoj koje su tokom 2014. godine održane u Bosni i Hercegovini. Predstavljeni su i rezultati projekta utjecaja kulture na razvoj u Bosni i Hercegovini koji je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine implementiralo uz podršku UNESCO-a.

Takođe, premijerno su prikazana četiri dokumentarna filma mladih autora iz Bosne i Hercegovine koji su nastali kao rezultat implementacije projekta "Filming the Other" produkcijske kuće Vizart, a koje je finasirao UNESCO iz Međunarodnoga fonda za promociju kulture, te podržali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i British Council.