Kultura
45

Žene u filmskoj industriji i pitanje jednakosti spolova: Možemo li bolje?

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Vijeća Evrope i Sarajevo Film Festivala održana konferencija o temi "Žene u današnjoj evropskoj filmskoj industriji: pitanje roda. Možemo li bolje?"

Uvodničar na današnjoj konferenciji posvećenoj ravnopravnosti spolova bio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji je kazao kako je tema ove konferencije promišljanje načina o tome kako probuditi svijest o važnosti položaja žena u filmu, načinu na koji su žene predstavljene na filmu, uključene u kreativne procese, te generalno zastupljene u filmskoj industriji.

"Ovdje u Sarajevu smo specijalno ponosni na naše rediteljice, poput Jasmile Žbanić, dobitnice Zlatnog medvjeda Berlinskog filmskog festivala ili Aide Begić, dobitnice nagrade na Kanskom filmskom festivalu", naveo je Purivatra.

Dodao je kako je u ovom kontekstu bitna politička predanost, povoljna politička klima, te uključivanje organizacija civilnog društva, javnih međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, te brojnih stručnjaka iz ove oblasti.

"Jednakost spolova je neizostavan dio ljudskih prava i osnovni kriterij demokratije", poručio je Purivatra i dodao kako je Sarajevo Film Festivalu velika čast biti dio ovog projekta budući da je Bosna i Hercegovina zemlja koja želi biti dio Evrope.

Prisutnima se obratila i Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope, koja je navela kako je postizanje ravnopravnosti spolova ključni element u kontekstu ljudskih prava i demokratije.

Filmska industrija je nažalost dugo podilazila štetnim stereotipima

Strategija koju je pokrenulo Vijeće Evrope uključuje pet važnih elemenata: borbu protiv rodnih stereotipa i seksizma, prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama, zajamčen ravnopravan pristup žena pravosudnim tijelima, postizanje ravnoteže u zastupljenosti žena i muškaraca pri donošenju odluka u političkom i javnom sektoru, te uvođenje načela ravnopravnosti spolova u cjelokupnu politiku i mjere.

"Filmska industrija može i često ima veliki utjecaj na jednakost spolova, te ima potencijal da se bori protiv ovih stereotipa, seksizma i nasilja. Ona je odlična platforma za komunikaciju, ljude zbližava u potrebi da podijele svoje priče, iskustva, kulture i identitete. Marginalizirajući žene u našem kulturnom životu, uskraćujemo sebi brojne priče, iskustva i profesionalne vještine polovine svijeta. Nažalost, ona je dosta dugo podilazila štetnim stereotipima. Ipak, filmska industrija je danas ženama otvorena više nego ikad prije, ali još dosta toga se mora napraviti. A vjerujem da možemo bolje", poručila je Mary Ann Hennessey.

Filmska industrija doprinosi ekonomiji Bosne i Hercegovine

Jedan od uvodničara bio je i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, koji je naveo kako je kvalitet domaćih autora potvrđen u obliku više prestižnih međunarodnih nagrada, te kako filmska djelatnost ima izuzetan izvozni značaj.

"Filmska industrija izuzetno doprinosi ekonomiji Bosne i Hercegovine. Audio-vizuelne umjetnosti, kao i kreativne i kulturne djelatnosti predstavljaju dinamične djelatnosti koje doprinose ekonomskom rastu i omogućavaju ostvarivanje prihoda i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Osmanović.

Iz tog je razloga, naveo je, strateško opredjeljenje BiH članstvo u programu Vijeća Evrope Euro Image, te članstvo u programu Evropske Unije, Kreativna Evropa.

"Sarajevo Film Festival je odličan primjer toga kako kvalitetni projekti iz Bosne i Hercegovine mogu biti konkurentni na međunarodnom planu", kazao je Osmanović.

Govoreći o temi same konferencije, ravnopravnosti spolova, Osmanović je istakao kako su pojedinačne percepcije rodne ravnopravnosti pod utjecajem kulturne prakse i normi, te kako kulturne politike mogu dosta utjecati na stavove i percepcije o rodnoj ravnopravnosti u praksi.

"Ovo je godina u kojoj se obilježava 60. godišnjica stupanja na snagu Evropske konvencije o kulturi, jedne od prvih i najuspješnijih konvencija Vijeća Evrope, i u tom smislu i BiH ovim događajem želi dati svoj doprinos ovom obilježavanju", poručio je Osmanović.