Dan planete Zemlje
0

Obilježavanje najvećeg ekološkog praznika i u BiH

SRNA
Misija OEBS-a u BiH u partnerstvu sa školama, opštinama, vijećima u lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama, pridružila se kampanji povodom obilježavanja Dana planete Zemlje sađenjem drveća u nekim područjima BiH, izjavio je šef Misije OEBS-a Gary Robbins.

"Misija podržava ovu kampanju u okviru svog rada na podsticanju aktivnosti lokalnih zajednica koje zajednički provode predstavnici iz vladinog i nevladinog sektora, okupljeni oko istog cilja", rekao je Robbins.

Na Dan planete Zemlje, koji se obilježava danas, škole, zaposleni u opštinama i aktivisti civilnog društva iz Bosanskog Petrovca, Janje, Mostara i Bugojna posadiće drveće kako bi oživjeli zeleni prostor u svojim zajednicama.  

Sadnju drveća organizovala je i podržala Misija OEBS-a u BiH.

"Unapređenje okoline zahtijeva predanost svake osobe iz lokalne zajednice. Koraci koje je preduzela ova država u proteklih nekoliko godina pokazuju volju i odgovornost, ali takođe predstavljaju poziv za sve nas da se nešto učini. Moramo učiniti više kako bismo zaštitili okolinu", rekao je Robbins.

Misija OEBS-a u BiH pridružila se kampanji pod sloganom "Milijardu zelenih djela" koju organizuje svjetska Mreža Dana planete Zemlje,  saopšteno je iz Misije OEBS-a. 

Kampanja ohrabruje pojedince da učine sve radnje potrebne za smanjenje emisije ugljen-dioksida. 
Misija OEBS u BiH u saradnji sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora planira da podrži slična nastojanja u budućnosti.