Kolona sjećanja
307

Obilježavanje godišnjice zločina: Tužna povorka krenula iz Starog Viteza prema Ahmićima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Polaskom kolone sjećanja i učenjem odlomaka iz Kur'ana na šehidskom mezarju u Starom Vitezu počeo je program obilježavanja 31. godišnjice zločina u Ahmićima.

U Ahmićima danas prevladava tuga i tišina. Svi oni koji su imali sreću da prežive zločine koji su se dogodili 16. aprila, danas duboko u sebi vraćaju stare filmove. Na današnje jutro prije 31 godinu probudili su ih jecaji, granatiranja i paljenja kuća sa ljudima unutar istih.

Na današnji dan ni behar nije bio svoje boje, niti nebo plavo. Iako je bilo proljeće, behar je bio siv zbog pepela paljevina, a nebo tamno zbog dima koji se nadvio nad Ahmićima.

S ciljem održavanja sjećanja na monstruozne zločine koje su počinili pripadnici jedinica HVO-a, Džokeri i Maturice, danas je iz Viteza, ali i Zenice krenuo "put istine i sjećanja" s učesnicima koji će pješke stići do sopmen-obilježja u Ahmićima gdje će položiti cvijeće i proučiti fatihu i odati počast za 116 ubijenih.

Prije toga će na šehidskom mezarju u Starom Vitezu biti proučen Jasin (sura u Kur'anu), a komemoracija će biti održana u Multimedijalnoj sali u Ahmićima.

Adnan Zec, koji je kao 13-godišnjak preživio zločin u Ahmićima kaže da je teško očekivati suživot od onih koji veličaju današnji dan i ono što se dogodilo.

"Kao 13-godišnjak da preživite sve to je teško, ali sve te potencira da živiš dalje. Težak je suživot, vratiti se na ognjište. Živite u okruženju gdje ni 31 godinu poslije ne priznaju zločin i veličaju ga. Vratio sam se u Ahmiće, imao sam prijetnji, bio sam izmješten jer sam bio svjedok tribunala. Danas volim doći, budem često tu, s porodicom, ali težak je suživot gdje se veliča 16. april i gdje vam ne žele iskreno izraziti saučešće i s nama živjeti dalje", zaključio je Zec.