Stižu reakcije
44

Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne: Oštre reakcije i kritike veličanja zločina

R. D.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Obilježavanje godišnjice formiranje tzv. Herceg-Bosne, 28. augusta, uvijek u Hercegovini polarizira javnost i donese val kritike, kako političkih stranaka, tako i žrtava te ratne tvorevine.

Sinoć su, na 26. godišnjicu, ovim povodom postavljeni vijenci na spomenik ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a prisustovao je sami vrh hrvatske politike u našoj zemlji.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, tom prilikom je izjavio kako je tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti te putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Washingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Washingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađena u temelje savremene BiH", izjavio je Ljubić.

Na samo obilježavanje, ali i Ljubićevu izjavu reagovali su iz Gradskog odbor SDA Mostar, kazavši kako najoštrije osuđuju otvoreno veličanje i zazivanje neke nove tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, ugašenog i neslavno okončanog političkog projekta, koji je svoj epilog, u vidu osuđujuće presude, dobio i pred Haškim sudom.

"Stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave, čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haškim tribunalom, i suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, jednostavno je činjenično netačno i politički promašeno, i moguće je jedino u glavama onih koji još uvijek misle da takav jedan propali i međunarodno osuđeni projekat treba ponovo oživjeti", kažu iz SDA.

Navode i kako je posebno zabrinjavajuće što je na skupu Hrvatskog narodnog sabora, održanom u Mostaru, poručeno kako je tzv. Hrvatska Republika Herceg Bosna nekakav "putokaz" kojim bi se, kako tvrde zagovornici ove retrogradne ideje, trebale kretati ambicije političkih avanturista, koji očigledno nisu ništa naučili iz novije prošlosti.

"Svima onima koji sanjaju neku novu Herceg Bosnu, bilo u vidu tzv. trećeg entiteta ili nekakve federalne jedinice, želimo poručiti da ćemo se oštro suprotstaviti takvim pokušajima, jer su Bošnjaci i drugi građani Mostara na vlastitoj koži osjetili šta znači realizacija ideje Herceg Bosne, u smislu poštivanja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava", kazali su.

Svako spominjanje i veličanje u Hagu presuđenog projekta povrijedi njegove žrtve. Iz Udruženja logoraša Mostara za Klix.ba su kazali kako ih jučerašnja izjava Bože Ljubića "dežurne lude u HNS-u, koji svojim izjavama i dalje veliča cilj i ideje presuđene zločinačke tvorevine kao putokaz ka uređenju Bosne i Hercegovine žrtve, ne iznenađuje".

"Dugi niz godina skrećemo pažnju na ovakvu pogubnu politiku "ekskluzivnih predstavnika" hrvatskog naroda za koje glasa samo 40 populacije istoga. Kako sam kaže da je ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva, a mi nastavljamo da je ispravna odluka tih presuđenih zločinaca da formiraju logore, da izvrše masovna protjerivanja, da očiste njihov ekskluzivni teritorij od svih ne Hrvata. Onda se i mi slažemo da su to njihove "ispravne odluke". Naša nastojanja da pravosudnim tijelima tj. Tužilaštvu ukažemo da Božo Ljubić širi vjersku i nacionalnu mržnju među konstitutivnim narodima u BiH su ostale bez uspjeha jer isti smatraju da nema elemenata za pokretanje krivične odgovornosti jer ti koji odlučuju o tome su instrumenti u rukama ovakvih kao što je Božo i isti provode ideju presuđene zločinačke tvorevine", kazali su logoraši.

Dodaju kako Udruženje logoraša Mostar na ovakve izjave i ovakve pokušaje neće nikada ostati nijemo jer podsjećanje na zločine koji su se desili nama je opomena svima da strahote koje smo proživjeti više nikada i nikome ne ponove.

"Jedini način je da se ovakvim ludama ne daje medijski prostor kako bi širili svoje fašizoidne i nacionalističke ideje koje su mnogo zla donijele na ovim prostorima", zaključili su iz Udruženja logoraša Mostara.

Podsjećamo, Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković i Berislav Pušić.