BiH
5

Obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

FENA
Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar obilježit će 9. maj - Dan Evrope u Bosni i Hercegovini sportskim i kulturnim događajima u cijeloj zemlji.

Tokom Evropske sedmice, od 5. do 10. maja košarkaški turniri bit će održani u Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, dok će u Sarajevu više od 300 učenika imati priliku vidjeti prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle.

Glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie rekao je da je cilj tih događaja približiti Evropsku uniju ljudima u BiH i učiniti ih dijelom međunarodne proslave Dana Europe.

"Uključivanjem mladih ljudi naglašavamo važnost budućnosti u miru i prosperiteta za njih. Glavna poruka EU sedmice je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo", istakao je McGuffie.

Događanja će početi 6. maja turnirom "Mostar Euro Basket Cup" na kojem će se mješovite ekipe djevojaka i mladića iz osam mostarskih srednjih škola boriti za pehar.

Košarkaški turnir u Tuzli uslijedit će 7. maja s ekipama dječaka i djevojčica iz tuzlanskih osnovnih škola.

Euro Basket Cup završava u Banjoj Luci 8. maja, kada će najbolji timovi dječaka i djevojčica iz lige banjalučkih osnovnih škola imati priliku pokazati svoje košarkaške vještine.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi otvorit će turnire u Mostaru i Tuzli dok će šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen otvoriti turnir u Banjoj Luci.

Na Dan Evrope, u petak 9. maja, ambasador Peter Sorensen će zajedno s više od 300 djece iz deset osnovnih škola i organizacija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva pogledati prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle "DJ šampinjon - Vrh svijeta" u Sarajevu.

Ambasador Sorensen će se 7. maja pridružiti EU Sajmu u Doboju koji organizira NVO Europlus, dok će se zamjenik šefa Delegacije Daviddi 8. maja u Sarajevu obratiti takmičarima kviza "Šta osobe s umanjenim sposobnostima znaju o EU?" kojeg organizira NVO Altruista Svjetlo, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.