Kultura
46

Djeca bez roditeljskog staranja gledala mjuzikl "DJ Šampinjon"

FENA
(Foto: FENA)
Delegacija Evropske unije u BiH i EU info centar danas su u Sarajevu organizirali mjuzikl za djecu i omladinu "DJ Šampinjon - Vrh svijeta" povodom obilježavanja 9. maja, Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen je kazao da se danas Evropa prisjeća solidarnosti kao jednog od temelja na kojima je Evropa izgrađena.

"Gotovo 400 djece bez roditeljskog staranja okupilo se danas iz cijelog Sarajeva što demonstrira inkluzivnost kao jedan od naših pristupa. Ovo je način koji smo odabrali za obilježavanje 9. maja kao Dan Evrope. Tokom ove sedmice imali smo i niz sportskih aktivnosti koji su se odvijali širom zemlje", istaknuo je Sorensen.

Djeca su mogla pogledati predstavu u lokalnoj produkciji koja govori o ekologiji, saradnji i drugim principima na kojima se u konačnici temelji i Evropska unija.

U okviru obilježavanja ovog dana Sorensen je kazao da bi BiH trebala predati kredibilnu aplikaciju da bi se pokrenuo proces priključenja, za sada postoji jedan ugovor s BiH a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Više puta je ponovljeno da vjerujemo da BiH pripada u društvo zemalja koje su već u procesu pregovora i nadam se da ćemo imati priliku vidjeti da će se to uskoro desiti i ovdje te da će doći do napretka. Mi vjerujemo da vi to možete", naglasio je Sorensen.

Podvukao je da je potrebno da BiH ispuni obaveze koje su pred njom jer za to ima sistem i institucionalne kapacitete te je samo pitanje "hvatanja koraka" s ostatkom regije.

Budući da se danas obilježava i Dan pobjede nad fašizmom Sorensen je potvrdio da je u Evropskoj uniji pobijeđen fašizam i zbog toga se u Evropi ovaj dan obilježava ne kao Dan borbe protiv fašizma nego kao Dan Evrope, jer su vrijednosti koje su sadržane u EU one koje su pobijedile fašizam.

Obilježavanju Dana Evrope u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici prisustvovao je veliki broj posjetitelja kojima se pridružio i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.