{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva

F
5.4.2010. u 11:35
0
9
Obilježavanje 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva
0
Obilježavanje 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva
Mezarje Kovači
Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači u organizaciji Udruženja antifašista i boraca nardnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad, u Sarajevu je danas počelo obilježavanje 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.
Osim obilaska mezarja na Kovačima, za danas je predviđeno polaganje cvijeća na spomenik narodnom heroju Mustafi Dovadžiji, spomen obilježju na Vratnik mejdanu, a centralna manifestacija je na Višegradskoj kapiji.

Kako je naglasio predsjednik Udruženja antifašista i boraca nardnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad Mirsad Hajdar, u svih proteklih 65 godina tradicija obilježavanja oslobođenja Sarajeva se nikad nije prekidala.

Hajdar je naveo da su čak i u toku rata 1992./1995. borci pod granatama odlazili da obilježavaju ovaj dan koji je značajan ne samo za Sarajevo, nego za cijelu domovinu.

Među onima koji su došli da obilježe ovaj događaj bio je i jedan od živih oslobodilaca Sarajeva, 90-godišnji Salko Kamenčić, pripadnik 16. muslimanske brigade koja je prva ušla u Sarajevu, u popodnevnim satima, oko 17.00 sati, 5. aprila 1945. godine.

Kamenčić se u razgovoru s novinarima prisjećao kako su pripadnici 16. muslimanske, iz sastava 27. divizije III korpusa, ušli u grad.

Po njegovim riječima, pripadnike 16. muslimanske je na Vasinom Hanu sačekao Hamdija Sijerčić s ilegalcima, pri čemu je bilo "malo zabune dok se nije vidjelo da su to sve bili ilegalci".

Nakon toga je narod izašao na ulice Vratnika i aplauzima dočekao oslobodioce.

Kamenčić se prisjeća da na Vratniku nije bilo nikakvih borbi, osim što je manja grupa njemačkih vojnika pobjegla s Bijele tabije.

On je naglasio da je lično maršal Tito naredio da 16. muslimanska brigada prva uđe u Sarajevo.

Kamenčić, koji je u partizanima bio od oktobra 1943. godine, pojavio se s brojnim oredenima dobijenim za svoje ratne zasluge, uključujući orden za vojničke zasluge sa srebrenim vijencem, medalju za hrabrost, medalju za vojničke zasluge i druge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: