BiH
2

Obilježavanje 6. aprila je obaveza svih koji danas žive u slobodnom Sarajevu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović i delegacija gradske uprave Grada Sarajeva u subotu su položili cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre i odali počast poginulim braniteljima grada i žrtvama fašizma, povodom Dana Sarajeva - 6. aprila.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je rekao da na današnji dan treba svim Sarajlijama i onima koji vole ovaj grad čestitati, sjetiti se onih koji su začeli ovaj grad i onih koji su ga branili i oslobađali.

"Ovo je vitalan i jak grad s jasnom perspektivom. U svijetu prepoznatljiv grad kojeg njegovi građani vole", kazao je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je podsjetio da su 6. aprila 1945. godine ulicama Sarajeva marširali oslobodioci grada, a da je glavni skup bio ispred sadašnje Vječne vatre koja je tada zapaljena i gotovo nikad, nakon toga, nije bila ugašena.

"Vatra će uvijek podsjećati na one koji su nam omogućili slobodu u gradu. U proteklom ratu smo je održavali onoliko koliko smo mogli", dodao je Komšić

Poslije 6. aprila Sarajevo je počelo da se izgrađuje u slobodi i, kako je istakao Komšić, postao jedno od najjačih privrednih sjedišta u tadašnjoj zajedničkoj državi, (SFRJ). Oslobađanjem Sarajevo je postao grad kulture i sporta koji je bio sposoban da organizuje Olimpijske igre.

Kako je kazao Komšić, 6. april će se pamtiti i po blokadi grada Sarajeva i početak okupacije.

Vrijednost današnjeg datuma akcentira i premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković koji smatra da je obilježavanje 6. aprila i odavanje počasti obaveza onih koji danas mirno hodaju gradom za koji su drugi dali živote.

"Sad kad imamo slobodan grad, moramo raditi na tome da ga razvijamo", istakao je Zeljković.

Delegacije Grada i ostalih nivoa vlasti obišle su i položile cvijeće na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i na most Suade i Olge, prvih žrtava opsade Sarajeva.