Poruka sa ceremonije
156

Obilježavanje 25 godina od Dejtona, Inzko poručio: Kad čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna

A. B.
Inzko je pozvao na mir u BiH i zajedničku izgradnju države, Foto: Screenshot
Inzko je pozvao na mir u BiH i zajedničku izgradnju države, Foto: Screenshot
Povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u sarajevskoj Vijećnici je upriličena svečana ceremonija kojoj prisustvuju brojne važne ličnosti.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao da je tek Dejtonski sporazum donio mir u našoj državi te naglasio da je on itekako dragocjen.

"Koliko je dragocjen vidimo kada pogledamo razna krizna žarišta u svijetu, ali i brojne izbjegličke krize koje osjećamo i u BiH. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovome, a posebno političarima u BiH koji su radili na miru bez obzira na političke sukobe i nesuglasice kao i međunarodnoj zajednici i mojim kolegama koji su zajedno s nama radili na izgradnji BiH", kazao je Inzko.

Dejton je omogućio mir i jedinstvenu BiH, smatra Inzko te dodaje da je poslije tog potpisivanja dobila mir i posebno unutrašnje uređenje s entitetima i kantonima.

"Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve, a kao što znate kada čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo", poručio je.