BiH
0

Obilazak mezarja i grobalja na 18. godišnjicu odbrane Žuči

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "1. slavna - 111. viteška brigada" Sarajevo od 26. do 31. jula organizira obilježavanje 18. godišnjice "Odsudne odbrane Žuči" - 27. jula 1993. godine, pogibije legendarnog komandanta 1. motorizovane brigade 1. korpusa Armije RBiH Envera Šehovića i komandanta bataljona i heroja oslobodilačkog rata Zahira Panjete te njihovih saboraca.

Predsjednik Udruženja Salko Hajdarević rekao je na današnjoj pres-konferenciji da su 27. jula 1993. godine na Golom brdu vođene odsudne borbe za zaustavljanje agresora te da Udruženje svojim aktivnostima nastoji novim generacijama prenijeti znanje i sjećanje na heroje koji su se na Žuči borili za BiH.

"Imamo obavezu da sačuvamo sjećanje na heroje koji su branili ovaj grad i državu. Šehović je bio veliki čovjek koji je dao život za ovu zemlju i svoje saborce. Naša je dužnost da se to nikada ne zaboravi", istakao je Hajdarević.

Programom obilježavanja u utorak od 9.00 do 10.30 sati predviđene su posjete šehidskim mezarjima i grobljima. Delegacije će posjetiti mezarja i groblja Buča Potok, Kobilja Glava, groblje Lav, Stadion Koševo, Sveti Josip, Sveti Marko i Šehidsko mezarje Kovači.

Hajdarević je kazao da će u srijedu u 09.00 sati ispred Ali-pašine džamije biti upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti Enveru Šehoviću, nosiocu Ordena heroja oslobodilačkog rata, nakon čega slijede pohodi "stazama boraca 1. slavne - 111. viteške brigade", koji završavaju "Časom historije" na Golom brdu.

Srijeda završava projekcijom dokumentarnog filma o liku i djelu Envera Šehovića u Domu OSBiH u 20.00 sati.

Obilježavanje završava u nedjelju 31. jula malonogometnim turnirom "Memorijal Enver Šehović 1993.-2011.", koji će biti održan u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu.