{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njihova herojska djela nisu zaboravljena

S
27.7.2011. u 11:26
0
0
Njihova herojska djela nisu zaboravljena
0
U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u srijedu je obilježena 18. godišnjica smrti legendarnog komadanta Prve motorizovane brigade Armije RBiH Envera Šehovića i njegovog saborca, komandanta čete Zahira Panjete.
Bol i njihov nedostatak porodicama ne može niko nadoknaditi, ali su sretni što nisu zaboravljena herojska djela njihovih najmilijih. Odrastanje bez oca najveća je bol koju su u svom životu osjetila njihova djeca. I kćerke rahmetli Envera i Zahira, Dalila i Aida, danas su bile na obilježavanju godišnjice smrti svojih očeva.

"Imala sam dvije godine kada je otac poginuo. Nažalost, ne sjećam ga se, osim iz maminih priča. Jedine moje uspomena na oca su video snimci i fotografije na kojima je. Cijeli život osjećam njegov nedostatak, tu prazninu ne može ništa nadoknaditi. Danima pred godišnjicu njegove smrti se osjećam loše, ali sam ponosna na herojsko djelo svog oca. Tužan je život bez oca, a što sam starija sve teže to podnosim", rekla je Dalila Šehović za Sarajevo-x.com.

Zahir Panjeta je iza sebe ostavio dvoje djece, kćerku Aidu i sina Eldina. Kćerka kaže kako je imala četiri godine kada je izgubila oca.

"Ne sjećam se mnogo svog oca. Onako kao kroz maglu ga vidim i grčevito držim taj lik da ne izblijedi. Sve što znam o njemu je iz majčinih priča, neki moji i bratovi zajednički trenuci s njim, dan kada je poginuo, sve to znam samo po maminoj priči. Oprostite, ne mogu pričati o tome sada, jako teško mi pada, steglo me u grlu...", rekla nam je kratko Aida.

"Tokom rata za odbranu Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine nije bilo mnogo primjera da se jedinica i njen komadant poistovjećuju na takav način, da jedno na drugo ne bacaju sjenu, već samo svjetlo kojim i jedno i drugo ljepše sjaje u nezaboravu nas preživjelih. Takav je slučaj sa herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata, komadantom Šehovićem i njegovom Prvom viteškom motorizovanom brigadom. Početkom rata, 1992. godine je napustio bivšu JNA i stupio u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kroz niz dužnosti koje su mu povjeravane vidi se čvrsta nit kontinuiteta stvaranja i stasanja Armije, na dijelovima općina Vogošća i Novo Sarajevo, od prvih manjih jedinica i odreda do jedne od najjačih i najslavnih brigada. Ovu nit zajedno sa svojim saborcima je ispleo Enver Šehović, i to je veliko djelo njegovog života koje ga upisuje među velikane historije BiH. Energičan komandant i plemeniti ratnik, kakav je bio, predvodio je svoje borce u velikim bitkama za odbranu BiH, slobodne i mirne zemlje za sve dobre ljude bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost", rečeno je danas na obilježavanju godišnjice smrti ovog heroja.

Obilježavanju godišnjice smrti ova dva heroja prisustvovale su brojne delegacije, među kojima su Drugi rendžerski puk Oružanih snaga BiH, Udruženje "1. slavna -111. Viteška brigada", Ministarstva za boračka pitanja KS, delegacija Općine Novo Sarajevo, Udruženje "101. brigada Sarajevo", Savez "Zlatnih ljiljana" KS, te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Enver Šehović je poginuo 27. jula 1993. godine tokom bitke na svom komandnom mjestu u selu Jezera kod Sarajeva. Istog dana od iste granate ispaljene sa položaja agresorske vojske poginuo je i Zahir Panjeta, komadant Prvog bataljona.

"Priča o njima treba da se prenosi na naredna pokoljenja kao njihov dug i plamen koji će moći osvjetliti put kroz tamu nekog budućeg iskušenja", istakli su njihovi saborci.

Rahmetli Šehović je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno je dobio najveće odlikovanje Republike BiH-Ordenom heroja oslobodilačkog rata i činom brigadira Armije BiH 1994. godine. Enver Šehović je rođen 15. januara 1967. godine u selu Bujakovo u općini Foča, a Zahir Panjeta 28. marta 1996. godine u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: