Cjelodnevni pregovori
9

Obećanje građanima nakon sastanka: Više se neće dešavati slučajevi prijetnji zavrtanjem plina

A. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Jasmin Salkić (Foto: T. S./Klix.ba)
"Mogu dati radosnu vijest da smo postigli sporazum u najboljem interesu države i entiteta", potvrdio je večeras direktor BH-Gasa Jasmin Salkić pisanje portala Klix.ba nakon cjelodnevnog sastanka u sjedištu Vlade FBiH. Sa večerašnjeg obraćanja medijima poručeno je da se više neće dešavati slučajevi prijetnji zavrtanjem plina.
Sastanak je rezultirao postizanjem dogovora i potpisivanjem sporazuma između BH-Gasa i Gas prometa o ponovnom uspostavljanju transporta plina prema Federaciji BiH. Prethodno je 1. oktobra Gas promet zavrnuo ventil u Zvorniku.

Salkić se na konferenciji za medije, koju su predstavnici medija čekali od 15 do 21 sat, zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji sporazuma.

"Ugovor je potpisan i neće biti problema sa gasom. Niti je bilo nekom ugroženo snabdijevanje gasom. Postigli smo ono o čemu smo već odavno pregovarali i samo ćemo nastaviti raditi po nekim novim uslovima i ugovorima. Gasa ima, kao što ga je bilo do ove minute", rekao je direktor BH-Gasa.

Za razliku od njega, direktor kompanije Gas promet Milomir Draganić je potvrdio da je problem postojao.

"Danas smo konačno postigli ugovor o transportu gasa za potrošače u Federaciji BiH. Tačno je da je bilo ugroženo snabdijevanje gasom zbog nedefinisanja uslova transporta između dvije kompanije i moram da vas obavijestim da smo konačno riješili taj problem i ja ću odmah dati nalog da se oslobode sve pretpostavke da se gas pusti za sve potrošače u čitavoj Bosni i Hercegovini", kazao je Draganić.

Milorad Todorović, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske, oglasio se u ime Ministarstva.

"Jučer i danas smo mi kao Ministarstvo učestvovali u aktivnostima u vezi potpisivanja ovog ugovora o transportu prirodnog plina. Što se tiče ugovora, on je potpisan. Po njemu će se raditi za ovu cijelu godinu. Ovo je radosna vijest ne samo za potrošače u Sarajevu, već i u Istočnom Sarajevu", poručio je večeras Todorović.

Govorio je i o pretpostavkama koje treba definisati da do ovakvih situacija ne bi došlo.

"Vlada RS je dala saglasnost na prednacrt državnog regulatora električne energije i prirodnog gasa, prenosa i tržišta energije, to je zakon na kojem smo mi dugo radili i taj prednacrt zakona je sada nalazi pred Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Njegovim usvajanjem mogu se izbjeći eventualne nejasnoće. Republika Srpska ima usaglašene zakone o gasu sa trećim energetskim paketom u većinskom dijelu. U dijelu koji se tiče državnog regulatora, to će se usaglasiti u narednom periodu", rekao je pomoćnik ministra.

Na kraju je resorni federalni ministar Nermin Džindić objasnio da je BH-Gas u prethodna 24 ili 48 sati potpisao ugovor sa Srbijagasom i definisao razdvajanje transportnog sistema kroz Srbiju i dijela Republike Srpske na dva transportna toka ili dvije cjeline.

"To je transport kroz Srbiju i transport od ulaza na Šepak do primopredajnog mjesta u Zvorniku. Dakle, što se tiče Srbijagasa, potpisan je ugovor i definisano je sve što je trebalo. Izbjegnute su neke nejasnoće vezano za granicu i da li je to sredina rijeke Drine ili ne. S druge strane, definisali smo kroz ovaj novi ugovor čiji je taj transportni sistem od Šepka do Zvornika i za taj dio je danas potpisan ugovor", izjavio je Džindić.

Objasnio je da je jedan od mogućih razloga dolaska u ovakvu situaciju neusvajanje zakona o plinu na državnom nivou.

"Nažalost, imamo blagu kočnicu na Vijeću ministara i resornom ministarstvu kod gospodina Šarovića. Taj zakon treba da ide u proceduru, entiteti su dali pozitivno mišljenje uz uvažavanje potrebne procedure", dodao je Džindić.

Još jednom je ponovljeno da je cjelodnevni maratonski sastanak rezultirao ugovorom i da će plin odmah biti pušten.