Odvrtanje ventila
9

Plin će ponovo poteći prema Sarajevu, maratonski pregovori doveli do rješenja

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjem hitnom sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvan nakon jučerašnje obustave transporta plina prema Federaciji BiH, postignut je dogovor kojim će plin sutra ponovo poteći prema Sarajevu, saznaje Klix.ba.
Sastanak je trajao oko sedam sati, a mediji su na zakazanu pres konferenciju čekali od 15 sati.

Iako je "zavrtanje ventila" držano u tajnosti u utorak ujutro, nakon objave portala Klix.ba da je dotok plina obustavljen krenuo je pritisak na sve sudionike, zbog čega je sazvan i hitan sastanak u federalnoj Vladi.

Jasmin Salkić (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmin Salkić (Foto: T. S./Klix.ba)

Javnost je cijeli dan iščekivala vijesti o rezultatima pregovora, s obzirom da se vanjska temperatura zraka snižava. Dogovor je postignut iza 20:30 sati.

Današnjem sastanku su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, kao i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović. U pronalasku rješenja posredovali su i federalni premijer Fadil Novalić, delegacija Evropske komisije, a zatražena je i pomoć Ambasade Rusije.

Kako saznajemo, nakon teških i burnih razgovora sagovornici su uspjeli pronaći rješenje koje će obradovati građane. Na sastanku su traženi kompromisi na zahtjeve BH-Gasa čime bi dogovor bio postignut. To znači da će kompanija Gas promet u odvrnuti ventil koji vodi ka Federaciji BiH.

Kako je ranije za Klix.ba izjavio direktor Gas prometa Milomir Draganić, razlog za zavrtanje plina leži u činjenici da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Stari ugovor je bio na snazi do posljednjeg dana septembra. Prema njegovima riječima ugovor je davno trebalo obnoviti i da nije trebalo biti nikakvih problema no sve je zapelo zbog nekoliko zahtjeva BH-Gasa.

Ministar energetike RS-a Petar Đokić za Klix.ba je kazao da je važno pronaći adekvatno rješenje u skladu sa Zakonom o gasu.