|

Obdukcija bebe pokazala: Smrt se može dovesti u vezu s teškim povredama glave dobivenim tokom poroda

Obdukcija bebe pokazala: Smrt se može dovesti u vezu s teškim povredama glave dobivenim tokom poroda
694
Er. M.
3.10.2019. u 10:20
175
komentara
694

dijeljenja
Obdukcija bebe pokazala: Smrt se može dovesti u vezu s teškim povredama glave dobivenim tokom poroda Foto: Klix.ba
Nalaz obdukcije novorođenčeta koje je umrlo početkom prošlog mjeseca u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pokazao je da se smrt bebe može dovesti u vezu s teškim povredama glave koje je novorođenče zadobilo tokom poroda, saznaje Klix.ba.
Obdukcija je pokazala da je glava novorođenčeta bila u ogromnom krvnom podlivu, ali i da je iz redovno kontrolisane trudnoće rođena beba nešto većih dimenzija i starosti nego je procijenjeno ultrazvukom.

O postupcima ljekara u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dovoljno govori informacija da uz novorođenče koje je prebačeno na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije dostavljena posteljica.

Na ovaj način prekršena su pravila s obzirom na to da je zbog Apgar skora bebe, koji je iznosio 0/0, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" morala uz novorođenče dostaviti posteljicu i pupčanik. Inače, Apgar skor bebe i u prvoj i u petoj minuti iznosio je 0 , nakon čega je započeta reanimacija koja je trajala do 20 minuta.Nakon reanimacije beba je u teškom stanju, to jeste dubokoj komi, prebačena na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a gdje je pokazivala znakove teške acidoze. Kako saznajemo, obdukcija je pokazala da je većina organa bila u stanju šoka uz izrazito oticanje venske krvi (pasivnu hiperemiju) te veće i manje izlive krvi u plućima.

Na glavi novorođenčeta evidentirano je obilnije "subgalealno krvarenje". Riječ je o rijetkoj, potencijalno životno ugrožavajućoj porođajnoj povredi koja je uzrokovana rupturom emisarnih vena koje povezuju sinuse tvrde moždane ovojnice i vene poglavine s posljedičnim nakupljanjem krvi između epikranijalne aponeuroze i pokosnice.

Ova povreda najčešće nastaje kao posljedica instrumentalnog porođaja (vakuum ekstrakcija, porođaj forcepsom), ali može nastati i spontano, kada može ukazati na urođeni poremećaj hemostaze. U ovom kontekstu važno je istaći da je obdukcijom zaključeno da kod novorođenčeta nije utvrđeno prisustvo urođenih anomalija, a koje bi mogle biti uzrok smrti. Obdukcija je pokazala da "subgalealno krvarenje" može biti uzrok smrti novorođenčeta, ali da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je i jedini uzrok smrti.

Informativni portal Klix.ba prvi je pisao o komplikacijama tokom tri poroda nakon kojih su početkom prošlog mjeseca novorođenčad u teškom stanju prevezena iz Opće bolnice na KCUS odmah nakon poroda, a jedno je potom i preminulo.Na intervju o slučajevima beba od kojih je jedna umrla (za koju je rađena obdukcija), druga sa sumnjom na frakturu (koja je snimkom potvrđena), a treća u teškoj asfiksiji direktor Zlatko Kravić pozvao je i policiju kako bi otkrio ko je iz Opće bolnice našem novinaru dao informacije.

Vladajuće stranke u Kantonu Sarajevo do danas se nisu oglasile o dešavanjima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Razlog je jednostavan, direktor ove bolnice Zlatko Kravić istaknuti je funkcioner SBB-a, a SBB zajedno s NiP-om, SDP-om, DF-om, Našom strankom i NBL-om čini vlast u Kantonu Sarajevo.

Niko još uvijek nije analizirao zbog čega se sve više beba u lošem stanju prevozi iz Opće bolnice u Pedijatrijsku kliniku KCUS-a te koliko se istraga vodi ili se vodilo zbog komplikacija nastalih tokom poroda u ovoj bolnici.

Uprkos katastrofalnom Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. godinu, u kojem su revizori otvoreno ukazali na brojne nepravilnosti, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izvještaj Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za 2018. godinu.

Vlast je šutjela i na hapšenje ljekara i drugih medicinskih radnika u Općoj bolnici, ali i na direktan pritisak direktora na našeg novinara da otkrije ko mu je iz Opće bolnice dao informacije o tri bebe, jer Kravić je kadar SBB-a, a SBB je vlast.
Prijavi grešku


Komentari (175)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...